Miza de miliarde de dolari din procesul în care Elon Musk dă explicații despre achiziția SolarCity
În Statele Unite a început procesul în care Elon Musk dă explicații despre achiziția SolarCity. Miza e de ordinul miliardelor de dolari.
Procesul în care Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Tesla pentru preluarea SolarCity, în 2016, a început în Statele Unite. Achiziția de 2,6 miliarde de dolari a producătorului de panouri solare e discutabilă, din punctul de vedere al acestora. Investitorii cred că mișcarea nu a fost bună deloc.
Banii Tesla ar fi fost, în opinia lor, aruncați pe geam.
Achiziția SolarCity l-a adus pe Musk în fața instanței
Șeful Tesla a depus mărturie în fața unui singur judecător, într-o instanță din Delaware, unde compania are sediul legal. Ar fi de aștepta ca procesul să dureze aproximativ două săptămâni. Membrii consiliului de administrație ai Tesla, de asemenea dați în judecată, au ales să soluționeze cazul în 2020 plătind 60 de milioane de dolari, fără a recunoaște vinovăția.
Elon Musk nu a dorit să ia parte la acest acord, motiv pentru care-și duce propria luptă în instanță.
Investitorii care au intentat o acțiune colectivă împotriva sa, în principal fonduri de pensii și companii de investiții, îl învinovățesc pentru că nu le servește interesele și pentru că a irosit bugetul Tesla cumpărând SolarCity în 2016, această companie fiind departe de a fi profitabilă și a fost îndatorată.
Elon Musk era atunci președinte al consiliului de administrație al celor două companii și deținea acțiuni la SolarCity, o companie cofondată de doi veri la propunerea sa. Pentru reclamanți, preluarea a fost pur și simplu un mod de a ajuta SolarCity, care se apropia de faliment. Acest lucru l-a ajutat pe Elon Musk, fratele său, verii săi și câțiva oameni din Tesla, în detrimentul grupului și al acționarilor minoritari ai acestuia.
Miza de miliarde de dolari
Cei care au intentat procesul solicită despăgubiri, deși nu au avansat vreo sumă. Presa americană scrie că, dacă ar pierde procesul, Musk riscă să plătească Tesla peste două miliarde de dolari din averea sa personală. Musk a căutat să pară relaxat în fața judecătorului.
A spus, mai în glumă, mai în serios, că nu deține controlul asupra Tesla și nu îi face plăcere să fie directorul general al producătorului de vehicule electrice.
Musk a spus în depoziția sa de luni că a încercat ”foarte mult să nu fie CEO al Tesla, dar că a fost nevoit, pentru că altfel Tesla ar fi murit”.
Musk a purta la audieri un costum negru, cămașă albă și o cravată închisă la culoare și a refuzat să fie de acord cu afirmația potrivit căreia controlează membrii consiliului de administrație, Mai mult, nu a fost de acord cu interviurile îl înfățișează ca un șef cu putere nelimitată.
Avocatul acționar Randall Baron a întrebat dacă consiliul a verificat cele două ”planuri principale” ale Tesla sau titlul său de Technoking, pe care și l-a acordat în martie.
”A generat o grămadă de presă gratuită, Tesla nu face publicitate și a fost util pentru vânzările generale”, a spus Musk despre titlul neobișnuit, numindu-l o glumă. ”Cred că sunt amuzant”, a mai spus el.