10 iul. 2021 | 13:05

Telefoanele FBI-ului la vânzare: ce făceau investigatorii cu ele

ACTUALITATE
Telefoanele FBI-ului la vânzare: ce făceau investigatorii cu ele

Telefoanele pe care FBI-ul le folosea în operațiunile sale au ajuns acum la vânzare. În urmă cu o lună, a fost dezvăluit faptul că, o companie de telefonie criptată era de fapt un front pentru o operațiune gigantică a instituției, numită ”Trojan Shield”.

Compania, care era într-adevăr un honeypot pentru forțele de ordine, a vândut un produs numit „ANOM”, o aplicație de chat criptată instalată pe telefoane specifice, pe care biroul le distribuia în secret pentru a urmări și monitoriza grupurile de criminalitate organizată.

Infractorii au crezut că primesc o platformă de comunicații sigură, impenetrabilă, dar, în realitate, rețelele lor erau deținute de FBI și alte agenții de aplicare a legii. Dispozitivele au fost proiectate de birou în colaborare cu un informator criminal la nivel înalt, care vânduse anterior astfel de dispozitive criptate, către rețelele interlope.

Acum, Motherboard anunță că aceste telefoane sunt revândute în mod ciudat pe piața secundară, apărând pe forumurile de tip Craigslist și alți retaileri online. Forumurile online dedicate mărfurilor Android au fost pline de discuții despre modul în care aceste telefoane, dezbrăcate de puterile lor originale, par să circule acum ca produse ieftine, uzate, vândute cumpărătorilor care doresc doar un dispozitiv accesibil.

„Am cumpărat acest telefon online, la un preț ridicol de mic, acum înțeleg de ce. Probabil că acest telefon a fost folosit de un traficant de droguri”, a declarat un cumpărător second-hand pentru Motherboard.

„Acesta este un telefon folosit cu acea aplicație FBI ANON pentru a citi mesajul cu utilizatorii”, a scris un alt utilizator al forumului.

În cea mai mare parte, telefoanele nu mai funcționează și multe dintre ele au fost șterse în mare parte de caracteristicile lor anterioare. De asemenea, nu este clar cine vinde aceste dispozitive, deși s-ar putea presupune că sunt vândute de către foștii utilizatori care încearcă să recupereze o parte din banii investiți.

Telefoanele FBI-ului au fost vândute la prețuri ridicol de mici

Cei de la Motherboard au reușit să obțină unul dintre telefoane, achiziționându-l de la unul dintre oamenii care l-au cumpărat la mâna a doua. Astfel, au fost dezvăluite câteva detalii cu adevărat interesante despre dispozitiv.

La prima vedere, telefonul pare normal: un utilizator introduce un cod PIN pentru conectare și este apoi dus la ceea ce pare un ecran de pornire destul de normal. Dar, dispozitivul este echipat cu ceea ce sunt, în esență, aplicații de scamming precum Netflix, Instagram, Snapchat și Tinder care, dacă faci clic pe ele, nu funcționează efectiv.

În schimb, pentru a obține o interfață funcțională, un utilizator trebuie să reseteze telefonul și să introducă un alt cod PIN. Acest lucru resetează ecranul de start, lăsând doar o aplicație de ceas și calculator și setările dispozitivului. Dacă se face clic pe aplicația calculatorului, acesta oferă un nou ecran de conectare, solicitând utilizatorului să introducă un „ID anom” și o parolă.

De acolo, adevăratul scop al telefonului, de a acționa ca un canal de comunicare criptat, clandestineste deschis aparent. Aparent, telefonul oferă, de asemenea, „o comandă rapidă pentru ceea ce pare a fi o caracteristică de ștergere pe telefon, cu o pictogramă care arată o bucată de hârtie care trece printr-o tocătoare”, relatează Motherboard, referindu-se la o funcție aparentă de ștergere a datelor.