02 iul. 2021 | 18:29

Cum va evolua piața imobiliară în următoarele luni. Vezi aici dacă e un moment bun să-ți cumperi o locuință

ACTUALITATE
Cum va evolua piața imobiliară în următoarele luni. Vezi aici dacă e un moment bun să-ți cumperi o locuință

Încă de la începutul anului, piața imobiliară din România a fost afectată de un val de scumpiri. Dezvoltatorii spun că prețurile au crescut din cauza scumpirii materialelor de construcție. Întrebarea este: cum va evolua piața în perioada următoare?

Prețurile caselor și apartamentelor din țara noastră s-au majorat în ultimele luni chiar și cu 10 procente.

De vină pentru scumpiri ar fi, spun dezvoltatorii imobiliari, scumpirea materialelor de construcție.

Unele materiale s-au scumpit chiar și cu 50%. Este cazul balastului. Nisipul, de asemenea, a suferit o majorare de preț de 40%, iar prețul bitumului a crescut, pe primul trimestru din 2021, cu 15%.

Scumpirile nu sunt doar pe piața internă, ci în aproape toată Europa, spun dezvoltatorii, care se așteaptă la încă 2-3 procente de scumpiri la materiale.

Totuși, situația se va tempera în următoarea perioada.

scumpiri-piata-imobiliara

Cum va evolua piața imobiliară

Potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2021, reprezentantii pieței imobiliare din Europa Centrală au revenit la nivelul de optimism înregistrat anterior pandemiei.

Aproape 40% dintre aceștia estimează o îmbunătățire a climatului economic general în acest an, 46% au așteptări pozitive cu privire la evoluția activității din domeniu, iar 48% mizează pe creșterea volumului tranzacțiilor.

Totodată, . 56% dintre investitori se așteaptă ca sectorul industrial să fie cel mai competitiv în lunile care urmează din punctul de vedere al oportunităților noi de investiții în regiune.

La rândul său, sectorul rezidențial destinat închirierilor a înregistrat o creștere importantă de atractivitate, numărul investitorilor care îl consideră prioritar aproape triplându-se de la 6%, înainte de pandemie, la 16%, în primul trimestru din 2021. Un sfert dintre investitori și 15% dintre dezvoltatori susțin că plănuiesc să se concentreze pe acest sector în 2021, și, dacă intențiile se materializează, anul acesta se poate cristaliza o nouă categorie de produse de investiții în Europa Centrală, reiese din studiu.

„După incertitudinea creată de pandemie, investitorii sunt din nou încrezători și așteaptă o eficiență sporită pentru investițiile lor în regiune. Totuși, atât dezvoltatorii, cât și investitorii și consultanții din domeniu consideră că efectele pandemiei vor fi resimțite în economia globală pe termen mediu și lung, astfel că fiecare dintre jucătorii din piață trebuie să urmărească noile oportunități și să își adapteze oferta în funcție de modificările apărute pe partea de cerere – mai puține spații de birouri, necesar suplimentar în zona de logistică, redimensionări în rezidențial etc.

Tendințele regionale se vor regăsi în mare măsură și în România, însă aici se distinge poate un raport mai specific între cerere și ofertă pentru anumite tipuri de active, cum ar fi cele din sectorul rezidențial, precum și un apetit crescut din partea investitorilor care nu au mai fost prezenți până acum pe piața locală”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Studiul a fost derulat în primul trimestru din acest an în patru țări din regiune, respectiv România, Polonia, Cehia și Ungaria.