România, fără eoliene: de ce nu există în Marea Neagră, iar aceasta este o simptomă a unor probleme mai mari
România este una dintre cele mai înapoiate țări de pe planeta aceasta din mai multe puncte de vedere. Începem cu numărul locuințelor sau instituțiilor care au toaleta în curte și încheiem cu un handicap major la capitolul turbine eoliene.
Niculae Havrileţ este expert în Ministerul Energiei. Din această poziției a atras atenția asupra unui fenomen incredibil de ciudat care se petrece în Marea Neagră, o locație în care foarte mulți investitori și-ar dori să instaleze turbine eoliene, dar nu au această posibilitate. Motivul absolut incredibil din spatele acestei realități ține de faptul că, la câte instituții de stat avem în țara asta, nu știe nimeni care este cea responsabilă de concesionarea suprafețelor din largul mării pentru acest tip de activitate.
”România are un potenţial foarte mare de instalaţii eoliene offshore, vorbim de mii de MW. Banca Mondială ne oferă sprijinul de a plăti o consultanţă externă pentru a avea o lege specială, aşa cum există în alte ţări, precum Marea Britanie, Danemarca, Polonia”, a spus oficialul ministerial.
Ca să aflăm cine trebuie să concesioneze suprafețele din larg, cel mai probabil, vom mai înființa o instituție. Momentan, Secretariatul General al Guvernului analizează care este instituția care se va ocupa de concesionarea suprafețelor maritime pentru acest tip de activitate.
”Considerăm că trebuie să ştim exact cine şi cum concesionează terenurile sau suprafaţa marină. În România nu avem o instituţie care să gestioneze activitatea de concesionare a fundului mării pentru aceste activităţi. Nu ştim, pentru că, la rândul său, Secretariatul General al Guvernului a încheiat un contract de consultanţă pentru a stabili modalitatea de gestionare a acestui teritoriu de sub suprafaţa marină. Când SGG va finaliza această acţiune, probabil vom vedea, va fi definită instituţia care să gestioneze zona respectivă”, a explicat Havrileţ.
Partea tristă este că pierdem bani pe toate fronturile, iar birocrația românească combinată cu incapacitatea autorităților de a remedia rapid o problemă va propaga situația actuală pentru mulți ani de acum înainte. ”Este clar interesul marilor producători de energie eoliană pentru această zonă în România, aici trebuie să aduc aminte că şi Hidroelectrica are planul de 300 de MW, interese care vin de la mari companii din Europa, Verbund, de exemplu, care vor o asociere cu Hidroelectrica, sau companii care au lucrat în Danemarca sau Germania în aceste zone, să investească şi să ne arate tehnologia în acest tip de activităţi”, a mai spus reprezentantul ministerului la o conferință organizată de Profit.ro, potrivit Agerpres.