24 iun. 2021 | 08:30

La ce ajută noul buletin, fără adresa de domiciliu: cartea de identitate va reduce birocrația, va facilita votul

ACTUALITATE
La ce ajută noul buletin, fără adresa de domiciliu: cartea de identitate va reduce birocrația, va facilita votul

În urmă cu câteva zile, vicepremierul Dan Barna a înaintat ipoteza de a elimina adresa de domiciliu de pe viitoarele cărți de identitate. Utilitatea acestei schimbări adusă buletinului a fost detaliată acum de către același oficial.

În opinia lui Dan Barna, dacă nu am mai avea adresa trecută pe buletin, s-ar reduce birocrația. Mai mult decât atât, la alegerile parlamentare, cetățenii ar putea vota în circumscripțiile în care locuiesc în mod real. Ca referință, la ora actuală, nu poți vota la alegerile parlamentare decât în localitatea de domiciliu, la secția de votare care ți-a fost arondată în funcție de adresa din buletin.

Pe de altă parte, vicepremierul din partea USR-PLUS speră ca această schimbare să aducă mai mulți oameni la urne, în contextul în care alegerile parlamentare au cea mai mică prezență din România. Din păcate, până ca ceva bun să se întâmple, trebuie aduse întâi modificări și legislației electorale.

„Foarte mulţi oameni – exact cei mobili şi dinamici, cei activi social – nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare de Bucureşti sau de centrele urbane mari. Foarte puţini fac în ziua respectivă călătorii acasă, ca să voteze. În momentul în care nu ai mai fi condiţionat de adresa din buletin – schimbând şi legislaţia electorală – lucrurile ar fi mult mai simple şi am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor, pentru că mai multe persoane ar putea să voteze, ca posibilitate efectivă”, a precizat liderul USR PLUS.

Barna i-a descurajat și pe cei care cred că acest nou sistem va facilita fraudarea alegerilor. Aparent, Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) va împiedica votul multiplu, la fel ca până acum.

„SIMPV, sistemul actual de vot care împiedică votul multiplu, acela care îţi scanează CNP-ul, va continua să funcţioneze la fel de bine. (…) Solicitarea pe care noi o avem constant în coaliţie – de a face acea comisie electorală în care să începem să adresăm această problemă a votului, a modalităţii de vot şi a reprezentativităţii.

Sper ca după ce trece acest septembrie electoral din partidele noastre şi ne întoarcem la guvernare şi la priorităţile din programul de guvernare să avem şi această comisie de cod electoral, pentru că, într-adevăr, în momentul în care nu mai legi cetăţeanul de un domiciliu, poate să voteze la parlamentare, cel puţin, oriunde în ţară”, a spus vicepremierul.

Cărțile de identitate fără adresă s-ar putea să ajungă la cetățeni mai repede decât ai crede. „În contextul în care din luna august vom avea noua carte de identitate electronică – deci se schimbă buletinele, în limbaj foarte simplu – această dezbatere este foarte legitimă, pentru că sunt două categorii de persoane foarte afectate în prezent de această cerinţă: o dată persoanele defavorizate, care nu deţin o locuinţă şi care au probleme mari în a-şi face acte de identitate, pentru că nu au cu cine să meargă de mână, că îl ia în spaţiu; şi mai este categoria persoanelor foarte mobile, foarte dinamice, care îşi găsesc un loc de muncă mai bun într-un oraş sau altul şi au o permanentă problemă cu actualizarea actelor”, a atras atenția Barna.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele