Schimbarea din centrul Pământului care ne afectează pe toți: explicația cercetătorilor pentru un mister ciudat
Cercetătorii în domeniu au venit cu descoperirea potrivit căreia, schimbarea din centrul Pământului ar afecta populația globului. Seismologii de la Universitatea Berkeley din California au arătat că nucleul planetei este în creștere, într-un mod asimetric.
Nucleul Pământului crește din cauza cristatelor de fier care se formează pe măsură ce fierul topit se solidifică. Mantaua planetei de sub Marea Indoneziană, îndepărtează căldura cu o viteză mai mare decât în partea opusă, astfel, cu cât răcirea este mai rapidă, cu atât cristalizarea fierului se produce mai repede, făcând ca nucleul să crească mai rapid.
Asimetria afectează câmpul magnetic al Pământului. Așadar, curenții de convecție din nucleu, care generează câmpul magnetic, sunt cei care protejează Planeta Albastră de particulele solare periculoase. Nucleul interior este din fier solid, care este înconjurat de un nucleu exterior fluid, iar apoi mantaua din rocă fierbinte. Căldura se deplasează spre suprafață, împingând materialul rece în jos, lucru care generează câmpul magnetic.
„Avem date destul de vagi privind vârsta nucleului interior – între o jumătate de miliard și 1,5 miliarde de ani – ceea ce poate fi de ajutor în dezbaterea despre cum a fost generat câmpul magnetic înainte de existența nucleului interior solid. Știm că câmpul magnetic exista deja acum trei miliarde de ani, așa că alte procese trebuie să fi condus circuitul căldurii în nucleul exterior în acel moment”, a spus Barbara Romanowicz, profesor la Universitatea Berkley.
Centrul Pământului crește asimetric
Această descoperire au ajutat oamenii de știință să găsească răspunsul unei întrebări care-i măcina de peste 30 de ani: de ce nucleul de fier cristalizat pare a fi aliniat de-a lungul axei de rotație a Pământului mai mult în partea vestică decât în cea estică? Astfel, undele seismice călătoresc cu o viteză mai mare pe axa nord-sud decât de-a lungul Ecuatorului. Acest lucru se întâmplă datoerită depunerii cristalelor de fier, iar această diferență de creștere ar putea fi explicația fenomenului.
„Cea mai simplă simulare părea cam ciudată, arăta că nucleul interior este asimetric. Partea de vest arată diferit de partea de est până în centru, nu doar în partea de sus a nucleului interior, așa cum au sugerat unii cercetători. Singurul mod în care putem explica acest lucru este că o parte crește mai repede decât cealaltă”, spune Daniel Frost, cercetător la Laboratorul de Seismologie al Universității Berkley.
În timp ce cantitatea de fier cristalizat este în creștere, gravitația redistribuie excesul din est către vest, spre interiorul nucleului. Mișcarea din nucleul interior se aliniază astfel de-a lungul stratului de cristale, lucru care a fost simulat pe computer de către cercetători. Creșterea nucleului în regiunea estică este cu 60% mai rapidă decât în partea vestică. Acest lucru poate duce la cutremure, erupții vulcanice dar și alte fenomene naturale periculoase.