17 iun. 2021 | 12:50

Asistăm la scrierea unei pagini de istorie în lumea tech. Codul sursă World Wide Web e scos acum la licitație

ACTUALITATE
Asistăm la scrierea unei pagini de istorie în lumea tech. Codul sursă World Wide Web e scos acum la licitație

Asistăm la un moment istoric în lumea tehnologiei. Codul sursă original pentru World Wide Web, care a fost scris de inventatorul său, Tim Berners-Lee, este scos la licitație. Vânzarea va fi organizată de Casa de licitaţii Sotheby’s.

Codul sursă original pentru World Wide Web (www) este scos la licitaţie ca activ digital unic, care nu este interschimbabil (non-fungible token – NFT), în reţeau blockchain Etherum.

NFT-urile se bucură de o popularitate incredibilă în ultimele luni, mai ales la licitații. O lucrare digitală realizată de artistul american Mike Winkelmann, cunoscut sub numele de Beeple, s-a vândut cu aproape 70 de milioane de dolari la Christie’s în martie.

Cei interesați de licitație trebuie să știe că ofertele pornesc de la numai 1.000 de dolari.

Licitația, desfășurată de Sotheby’s, va include nu numai codul pentru browserul World Wide Web, ci și o scrisoare de la Berners-Lee însuși, un poster digital al codului complet din fişierele originale, dar și un videoclip de 30 de minute.

Codul lansat la licitație conține elemente de pe web pe care mulți dintre noi le cunoaștem foarte bine astăzi, inclusiv funcții de analiză și afișare a documentelor HTM.

Fișierele conțin 9555 de linii de cod, inclusiv implementări ale celor trei limbaje și protocoale inventate de Berners-Lee: HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol) și URI (Uniform Resource Identifiers).

Internetul de astăzi nu ar fi fost la fel fără Berners-Lee

Puțini dintre noi știu faptul că internetul, așa cum este el astăzi, nu ar fi fost posibil fără gestul impresionant al lui Berners-Lee, care a decis să nu breveteze sau să taxeze folosirea ideii sale geniale, lăsând pe oricine cu cunoștințe tehnice (și resurse informatice) să își proiecteze propriul site web.

Informaticianul de origine londoneză a inventat World Wide Web în 1989, revoluţionând schimbul şi crearea de informaţii în ceea ce este văzut ca una dintre cele mai semnificative invenţii de când a apărut tipografia în Europa în Germania secolului al XV-lea.