16 iun. 2021 | 12:50

Jumătate dintre români lucrează în București: cât de ciudată este realitatea forței de muncă din România

ACTUALITATE
Jumătate dintre români lucrează în București: cât de ciudată este realitatea forței de muncă din România

Piața muncii din România nu este distribuită uniform la nivelul întregii țări. Există zone mai prospere în care se concentrează o mare parte a muncitorilor, dar și regiuni în care firmele se confruntă cu deficit de forță de muncă.

Cel mai mare hub al pieței muncii din România este Bucureștiul. Aici se concentrează cea mai numeroasă parte a forței de muncă din țara noastră.

Ca orice capitală europeană, Bucureștiul promite salarii mai mari, numeroase oportunități de dezvoltare, dar și o paletă difersificată de opțiuni de locuri de muncă.

Conform datelor oficiale, muncitorii sunt motivați să lucreze în regiunea București-Ilfov, în primul rând datorită condițiilor financiare. Aici, produsul intern brut pe cap de locuitor este de 144% din media europeană, înregistrând cea mai accentuată creștere în perioada 2014-2020.

De asemenea, potrivit unei analize profit.ro, aproape jumătate din impozitul pe salarii și venit este colectată din București.

Din aceaste date se poate deduce că în Capitală sunt jumătate din locurile de muncă din țară. Acest lucru nu e 100% real, nu putem afirma că din punct de vedere numeric, jumătate din joburile din țară sunt în Capitală, dar volumul mare al impozitului per total derivă din salariile mari și din faptul că sunt foarte mulți angajați.

Clasamentul orașelor cu forță de muncă ridicată

După București, alte hub-uri ale pieței muncii din România sunt, în ordine: Cluj, Timiș, Iași, Constanța și Brașov.

Astfel se completează clasamentul orașelor care au cea mai puternică piață a muncii din țara noastră.

Aceste orașe au avantajul de a beneficia de infrastructură dezvoltată, de investiții zonale ce atrag investitori. Investitorii pun pe picioare afaceri și atrag forță de muncă, iar toată această ecuație se transformă în prosperitate pentru zona respectivă.

Din acest motiv avem în fruntea clasamentului orașe în plină dezvoltare. Surprinzător este că județul Argeș se află tocmai pe locul 11 în clasament, deși aici regăsim o industrie puternică, reprezentată în special de uzina Dacia.

Clasamentul se încheie cu ultimele cinci poziții, în care regăsim: Covasna, Caraș-Severin, Sălaj, Mehedinți și Giurgiu.

Aici avem cel mai acut deficit de forță de muncă din România și nu e deloc întâmplător faptul că harta acestor orașe coincide cu harta saraciei din țara noastră. Aici investitorii nu au motive pentru care să se simtă atrași, iar oamenilor nu li se pun la dispoziție locuri de muncă, fiind nevoiți adesea să facă naveta pentru a munci, sau să plece în alte orașe sau chiar în străinătate pentru a avea un trai mai bun.