15 iun. 2021 | 15:35

Uită ce-ai învățat la geografie: lumea are cinci oceane

ACTUALITATE
Uită ce-ai învățat la geografie: lumea are cinci oceane

Experții de la National Geographic Society au stabilit că Pământul are, de fapt, cinci oceane, nu doar cele patru de care știai de la orele de geografie de la școală.

Conform publicației National Geographic, un corp circular de apă care învelește Antarctica se “lipește” Oceanului de Sud. În timp ce Oceanul Sudic a fost numit astfel pentru prima dată în anii 1500 și oamenii de știință se referă în mod obișnuit la acesta în lucrările lor, relatează Live Science, corpul de apă a fost „retrogradat” de la statutul de „ocean” de mai multe ori pe parcursul istoriei.

Planeta noastră are cinci oceane

În 1921, când a fost fondată Organizația Hidrografică Internațională (IHO), aceasta s-a referit la Oceanul de Sud ca la un corp distinct de apă, relatează Live Science. Ulterior, s-a răzgândit și a încadrat oceanul în noile linii directoare publicate în 1953. Dar oamenii de știință și organizațiile comerciale au continuat să se refere la ocean ca atare oricum.

Cu toate acestea, așa cum a explicat Alex Tait, geograful de la National Geographic Society, recunoașterea oficială a Oceanului de Sud ar putea avea un impact tangibil prin îmbunătățirea stării educației științifice a copiilor.

„Elevii învață informații despre lumea oceanelor prin oceanele pe care le studiază”, a spus Tait într-un articol NatGeo. „Dacă nu includem Oceanul de Sud, atunci nu aflăm specificul acestuia și cât de important este acesta, de fapt”.

Deoarece cea mai mare parte a suprafeței Pământului este acoperită de apă, desemnarea numărului și a limitelor oceanelor este, de fapt, un demers destul de arbitrar. La urma urmei, toate oceanele sunt conectate între ele și cel mai apropiat lucru de o graniță tangibilă care separă Oceanul de Sud de Oceanele Atlantic, Pacific și Indian este un curent circular în zona care conferă Oceanului de Sud o temperatură diferită și salinitatea față de celelalte.

„Oceanul de Sud a fost recunoscut de mult timp de oamenii de știință, dar pentru că nu a existat niciodată un acord internațional, nu l-am recunoscut oficial până acum”, a spus Tait în articolul NatGeo. „Este un fel de eroare geografică în anumite privințe”.