12 iun. 2021 | 09:00

FMI, în război cu Bitcoin: modul suspect pentru care nu vrea să fie monedă națională

ACTUALITATE
FMI, în război cu Bitcoin: modul suspect pentru care nu vrea să fie monedă națională

FMI sau Fondul Monetar Internațional a început un război cât se poate de serios la adresa El Salvador, prima țară din lume care adoptă Bitcoin ca monedă națională. În opinia autorităților, o criptomonedă ”ridică o serie de probleme”.

Marile instituții bancare ale lumii au avut încă de la început o problemă cu criptomonedele. Rareori au fost însă atât de vocale pe marginea subiectului precum FMI în cazul relației pe care El Salvador o cultivă cu bitcoin. Nu de alta, dar la începutul acestei săptămâni am anunțat cum țărișoara cu 6,5 milioane de locuitori din America Centrală își dorește să adopte cea mai populară criptomonedă din lume ca fiind o monedă națională. Reacțiile nu au întârziat să apară.

Un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internațional a avertizat joi despre riscurile utilizării bitcoinului pentru tranzacțiile zilnice după legalizarea acestei criptomonede miercuri în El Salvador, o țară din America Centrală aflată în prezent în negocieri cu instituția pentru acordarea de fonduri suplimentare, potrivit AFP. Cu alte cuvinte, nu este exclus ca un viitor ajutor din partea FMI să fie condiționat de renunțarea la bitcoin.

„Adoptarea bitcoinului ca monedă legală ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare și juridice, care necesită o analiză foarte detaliată”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Gerry Rice. „Ceea ce am spus în trecut, în general, este că activele criptografice pot prezenta riscuri semnificative. Măsurile eficiente de reglementare sunt cruciale pentru a le aborda”, a adăugat oficialul Fondului Monetar Internațional.

Avertismentul FMI a venit cu aproximativ o săptămână înainte ca președintele țării El Salvador, Nayib Bukele, să se întâlnească cu o echipă FMI. Scopul negocierilor de la momentul respectiv este de a sprijini redresarea economică a țării în fața crizei induse de pandemia de Covid-19. Practic, va fi o discuție în continuarea ajutorului din prima parte a anului trecut. În aprilie 2020, FMI a aprobat un pachet de ajutor de urgență în valoare de 389 milioane dolari pentru El Salvador, deoarece coronavirusul se răspândea pe toată planeta.

La ora actuală, moneda națională în El Salvador este dolarul american, dar statul din America Centrală a devenit miercuri prima națiune din lume care a introdus bitcoin ca mijloc legal de plată, un proiect susținut de președintele Nayib Bukele pentru a stimula creșterea națională. Asta înseamnă că va fi încurajată utilizarea bitcoinului pentru mai multe aspecte ale vieții cotidiene, de la achiziționarea de bunuri imobiliare până la contribuții fiscale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele