09 iun. 2021 | 07:48

Ai mințit pe internet, s-ar putea să ajungi la închisoare: noua lege pentru anunțurile fictive din online, terifiantă

ACTUALITATE
Ai mințit pe internet, s-ar putea să ajungi la închisoare: noua lege pentru anunțurile fictive din online, terifiantă

Internetul din România este plin de anunțuri fictive, cu consecințe financiare dezastruoase pentru mulți neștiutori. Din fericire, pedeapsa pentru cei care se ocupă cu fraudele de pe internet a devenit semnificativ mai aspră.

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie foarte importantă la începutul acestei săptămâni. A schimba încadrarea anunțurilor mincinoase de pe internet din fraudă informatică în înșelăciune. În cazul în care cineva a fost prejudiciat în urma gestului tău, șansele sunt foarte mari să ajungi la închisoare.

Aceasta a devenit realitatea din România după ce Înalta Curte a încercat să soluționeze un caz ridicat de secția penală a Curții de Apel Alba Iulia. În final, s-a stabilit că „publicarea de anunțuri fictive online care a avut drept consecință producerea unei pagube, fără ca prin această activitate să se intervină asupra sistemului informatic sau asupra datelor informatice prelucrate de acesta, realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de înșelăciune, prevăzute de art. 244 din Codul penal”.

Ca referință, dacă nu s-ar fi luat această decizie, faptele cu pricina ar fi fost încadrate la articolul 249 din Codul penal, fraudă informatică. Este important de reținut că, deși schimbarea încadrării pare să fie în favoarea păgubitului, de fapt este exact invers. În legislația românească, frauda informatică este semnificativ mai dur sancționată, cu o pedeapsă de la 2 la șapte ani. Ea presupune ”introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice, restricționarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane”.

Decizia Curții vine să infirme „o practică judiciară majoritară care a prevalat timp de aproape 18 ani”, potrivit avocatului de drept penal George M.L. Zlati, specializat în criminalitate informatică: „De la acest moment nu mai există vreun dubiu cu privire la faptul că publicarea de anunțuri fictive/frauduloase pe Internet și prejudicierea unor persoane prin inducerea acestora în eroare constituie infracțiunea de înșelăciune și nu infracțiunea de fraudă informatică. Mai rămâne de clarificat faptul că nu orice anunț fictiv/fraudulos publicat pe Internet echivalează cu un fals informatic”, a adăugat el pentru Avocatnet.

După ce apare în Monitorul Oficial, de această decizie a ICCJ vor fi nevoiți să țină cont toți magistrații.

În ceea ce privește noua încadrare a anunțurilor mincinoase de pe internet care se reflectă în prejudicii financiare, acestea vor fi încadrate în articolul 244 din Codul penal, ale cărui pedepse le poți vedea mai jos:

„(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Înșelăciunea săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuși o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală”, se arată în Codul penal.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele