Cât de profitabil este să ai un partid în România: valorile fabuloase din spatele unui proces de proporții
Centrul pentru Inovare Publica (CIP) trage un semnal de alarmă și acuză majoritatea partidelor din România că nu sunt transparente cu banii primiți de la bugetul de stat.
Așa s-a ajuns la situația în care opt partide politice să fie date de CIP în judecată din cauza lipsei de transparență a bugetului subvenționat de stat.
Practic, politicienii refuză să arate public informații legate de destinația finală a banilor, sau să prezinte cheltuielile or contractele de achiziție.
Deși anual in bugetele partidelor politice intra 100 de milioane de euro, spune directorul Centrului pentru Inovare Publică, e o totală lipsă de transparență.
Se pare ca singurul partid care ar fi acceptat să furnizeze datele cerute a fost USR, spune directorul executiv al CIP, Ovidiu Voicu.
De ce refuză partidele să ofere informații publice cu privire la buget?
Directorul instituției spune că fiecare partid are propriile sale explicații în baza cărora ferește bugetul de ochii curioși ai publicului larg.
Iată câteva exemple: „Cei de la AUR au motivat că de-abia au intrat în Parlament și până acum nu au primit bani publici. E fals, pentru că li s-a decontat campania. Și chiar dacă aș fi acceptat argumentul, ar fi trebuit să îmi trimită datele pentru 2021 de când primesc bani publici. PSD și PNL au venit cu argumentul că nu au buget!”
Deși, în total, anual partidele primesc 100 de milioane de euro, această sumă nu este fixă și crește odată cu PIB al României. Practic, Guvernule forțat de lege să majoreze contribuțiile către partidele politice, odată cu majorarea Produsului Intern Brut.
„A existat un amendament al PSD care a pus un prag minim privind finanțarea partidelor: 0,02% din PIB. Și cum PIB-ul a tot crescut, guvernul este obligat să finanțeze o sumă minimă care crește de la an la an”, a explicat directorul CIP, citat de Spotmedia.ro.
Potrivit oficialului, cea mai mare problemă nu este suma în sine, ci modul de verificare a folosirii banilor. „Cazul Drăghici de la PSD a arătat că nu e un control real. Delapidarea pentru care dl Drăghici a fost condamnat a fost descoperită întâmplător”.
Ovidiu Voicu atrage atenția și spune că în câțiva ani vom vorbi de partide care vor avea în conturi sute de milioane de euro bani publici, o tentație uriașă.