În această țară europeană, roboții au început să ia locul medicilor. Viața pacienților e lăsată complet în seama lor
Tehnologia medicală a secolului nostru ne permite să avansăm semnificativ în procesele noastre de salvare, diagnosticare și tratare a pacieților care suferă de anumite afecțiuni, sau care au fost victimele unor accidente ce le pun viața în pericol.
Unele dintre funcțiile medicilor au fost deja preluate de roboți, iar una dintre țările cu o tehnologie foarte avansată în folosirea roboților medicali este Marea Britanie.
Un „robot paramedic” este utilizat pentru prima dată pentru a efectua compresiuni toracice la pacienții aflați în ambulanțe.
Astfel, personalul medical este degajat de această sarcină și se poate ocupa de alte proceduri de salvare.
LUCAS 3 – Robotul care ia locul medicilor
Tehnologia roboților paramedici este cunoscută sub denumirea de LUCAS 3.
Dispozitivul este un sistem mecanic care poate oferi compresii toracice de resuscitare cardiopulmonară (CPR) de înaltă calitate în mod constant din momentul în care echipajele ajung la fața locului de unde preiau pacientul, până acesta este dus la spital.
Sistemul utilizează conectivitate Bluetooth fără fir, permițându-i să configureze rata de compresie, adâncimea și alți parametri specifici unei astfel de intervenții.
Totodată, LUCAS 3 poate colecta date despre starea de sănătate a pacientului, informații care sunt vitale în momentul în care salvarea ajunge cu acesta la spital, și e preluat de o echipă nouă de medici, care trebuie să cunoască istoricul său medical recent.
Deși o astfel de tehnologie este vitală pentru sistemele medicale și reprezintă o șansă în plus pentru medici în lupta pentru a salva vieți, nu orice ambulanță sau serviciu medical își poate permite achiziția unui astfel de robot.
Potrivit MFI Medical, o singură bucată se comercializează la prețul de 16.929,18 dolari.
Dr. John Black, director medical la South Central Ambulance Service (SCAS), primul serviciu de ambulanță care a luat la bord tehnologia LUCAS 3, susține că roboții medicali sunt extrem de utili și pot perfoma mai bine decât medicii oameni în procedura resuscitării, deoarece ei nu obosesc, pot să își facă treaba chiar și în cele mai dificile condiții ale spațiului în care se află victima și mențin același ritm al compresiilor, fără să intervină schimbări, ceea ce poate face diferența în salvarea unei victime.
„În cele din urmă acționează ca un al treilea membru robot al echipajului pentru echipele noastre”, a mai spus medicul.