23 mai 2021 | 12:07

Ce e radarul pentru pandemii: sistemul care ne-ar putea feri să mai ajungem în situația din 2020

ACTUALITATE
Ce e radarul pentru pandemii: sistemul care ne-ar putea feri să mai ajungem în situația din 2020

Pandemia de coronavirus i-a forțat pe oamenii de știință și nu numai să grăbească găsirea de soluții pentru situații critice într-un timp scurt. Omenirea, însă, poate învăța ceva din asta și un prim pas ar putea fi un sistem denumit generic – radarul pentru pandemii.

Dacă-ți aduci aminte, pe la finalul lui 2019 începuseră să apară diverse știri din China despre un nou virus care ar putea face ravagii. Cercetătorii de acolo și-au dat rapid seama că e vorba de ceva nou ce nu prea poate fi ținut sub control. Iar scenariul cel mai rău s-a adeverit.

Pe la începutul lui 2020, virusul ajunsese deja și pe celelalte continente și a fost doar o chestiune de luni până când pandemia a cuprins întreaga lume. 

Ei bine, situația în care am ajuns în 2020 ar putea fi evitată pe viitor. Premierul britanic Boris Johnson vrea crearea „unui radar global pentru pandemii” pentru a identifica variante de coronavirus şi alţi agenţi patogeni emergenţi.

E un proiect la care ar putea pune umărul și OMS – Organizația Mondială a Sănătății.

Ce e radarul global pentru pandemii

La nivel mondial se caută soluții pentru a preveni situația în care s-a aflat lumea în 2020 și-n care se află, cumva, și acum. Campaniile de vaccinare, însă, dau roade și se pare că, cel puțin pentru moment, lucrurile s-au mai liniștit puțin. Există, însă, specialiști care nu se feresc să vorbească de apariția unui val 4 al pandemiei.

E nevoie, așadar, de soluții.

Înainte de Summitul G20 dedicat crizei mondiale de sănătate, desfăşurat vineri la Roma, Boris Johnson a avut joi o discuţie cu director general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru a aborda următorii paşi în combaterea pandemiei. Așa s-a ajuns la posibilitatea de a crea un radar global pentru pandemii.

E o idee care, dacă va fi pusă în practică cu succes, ar putea schimba multe lucruri.

Pregătiri pentru cele mai rele scenarii

Concret, OMS, în colaborare cu fundaţia britanică Wellcome Trust şi alţi parteneri internaţionali, va coordona programul pentru „a identifica, urmări şi împărtăşi date despre noile variante ale coronavirusului şi a supraveghea rezistenţa vaccinurilor în rândul populaţiei”.

„Lumea nu mai trebuie să fie luată niciodată prin surprindere de un virus care să se răspândească printre noi fără supraveghere. Trebuie să creăm un sistem de monitorizare a bolilor adecvat secolului XXI, care să permită comunicarea datelor în timp real, o secvenţiere genetică rapidă şi un răspuns pe măsură”, a spus Boris Johnson.

„Radarul global pentru pandemii” va permite identificarea agenţilor „patogeni emergenţi” şi va facilita „dezvoltarea rapidă a vaccinurilor şi a tratamentelor necesare”, a adăugat prim-ministrul Marii Britanii. Directorul general al OMS a subliniat, la rândul său, că pandemia de COVID-19 a evidenţiat „necesitatea vitală a unui sistem robust şi modern care să permită omenirii să fie cu un pas înainte în faţa bolilor emergente”.

„Marea Britanie a oferit un exemplu solid de supraveghere şi secvenţiere a agenţilor patogeni, precum şi în dezvoltarea de vaccinuri”, a precizat Ghebreyesus, care şi-a exprimat satisfacţia că guvernul britanic „va colabora cu OMS şi va întări supravegherea globală”.