20 mai 2021 | 13:10

Inteligența artificială îți poate fura datele. Ce poate face AI, de fapt

ACTUALITATE
Inteligența artificială îți poate fura datele. Ce poate face AI, de fapt

Recunoașterea facială nu este singurul lucru îngrijorător care poate fi folosit de atacatorii cibernetici sau guvernele care folosesc recunoașterea digitală. Inteligența artificială ar putea urmări un videoclip cu noi în care atingem ecranele telefoanelor și ar putea deduce exact ce aplicație folosim și ce anume tastăm, implicit să ne fure datele.

Actuala tehnologie are capacitatea de a ne ”înzestra cu super puteri tehnologice”, demne de filmele science-fiction. Putem încărca videoclipuri într-un sistem AI și să îi cerem să mărească un cadru cu rezoluție mică. Cu puțin antrenament și câțiva algoritmi inteligenți, îl putem face să ”îmbunătățească” imaginea. Un fel de magie doar că mult mai veridică.

Chiar dacă ar putea fi nepotrivit, tehnologia pe care Tesla o folosește în funcțiile sale de asistență a șoferului ar putea fi adaptată pentru numeroase scopuri. Utilizarea computerelor are loc de la detectarea cancerului până la numărarea unui număr mare de obiecte dintr-o fotografie.

Astfel, un dezvoltator poate să antreneze un sistem AI pentru a deduce textul de la apăsarea tastelor sau mișcarea degetelor, iar acest lucru poate fi destul de înfricoșător. AI a avut de parcurs un drum lung începând din 2017, când AI de la Google a făcut greșeli majore, confundând o broască țestoasă cu o pușcă.

În prezent, AI poate face minuni cu o cantitate foarte mică de date. De exemplu, cercetătorii au demonstrat capacitatea computerelor de a autentifica utilizatorii cu nimic altceva decât biometrie bazată pe inteligența artificială. Psihologii au dezvoltat de asemenea sisteme automate de detectare a stresului folosind analiza tastelor.

Datele ar putea fi utilizate și mai mult de inteligența artificială

Cercetătorii pregătesc AI pentru a imita tastarea umană, în scopul de a dezvolta instrumente mai bune care să vină în ajutorul ortografiei, gramaticii dar și ale altor tehnici de comunicare. Astfel, învățăm AI să facă deduceri din mișcările degetelor, lucru pe care majoritatea oamenilor nu îl pot face.

Nu este prea mult să ne imaginăm existența unui sistem capabil să analizeze mișcarea degetelor și să-l interpreteze ca text în același mod în care cititorii de buze transformă mișcarea gurii în cuvinte. În trecut, printre cele mai mari amenințări cu care oamenii de confruntau în ceea ce privește securitatea cibernetică era ”shoulder surfing”. Practic, reprezenta cel mai simplu mod de a fura cuiva parola, privindu-l peste umăr.

Acesta este și motivul pentru care majoritatea ecranelor de introducere a parolei ascund parola în timp ce o tastezi, neștiind niciodată cine îți poate observa ecranul. Majoritatea oamenilor nu au capacitatea de a determina exact ce tastezi sau ce numere atingi pe ecran. Degetele noastre se mișcă surprinzător de repede când știm ce facem, având o coordonare rapidă mână-ochi.

Totuși, AI poate fi antrenat cu privire la aceste mișcări, iar sistemele AI pot învăța aproape orice cu suficiente date. Aceasta înseamnă, teoretic vorbind, că ar trebui să fie relativ simplu pentru un dezvoltator cu resurse suficiente pentru a pregăti un model care ar putea funcționa fie pe un cip AI, fie să se conecteze la o tehnologie bazată pe cloud.

În cazul primului, ar oferi aproape oricui din lume capacitatea de a „vedea” ceea ce alți oameni ating și tastează pe telefoanele și tastaturile lor. Ipotetic vorbind, acest lucru ar permite infractorilor cibernetici să fure parole, PIN-urile cardurilor și documente întregi. Cu privire la cea de-a doua ipoteză, în cazul unei infrastructuri bazate pe cloud, presupunem că tehnologia mare este implicată de Guvern. Astfel, Google sau o instituție legală, ar putea dezvolta capacitatea să transforme orice cameră într-un detector care să citească ceea ce tastăm.