20 mai 2021 | 11:30

Mixarea vaccinurilor este eficientă și sigură. Ce înseamnă asta pentru viitorul campaniilor de vaccinare

ACTUALITATE
Mixarea vaccinurilor este eficientă și sigură. Ce înseamnă asta pentru viitorul campaniilor de vaccinare

Una dintre principalele provocări inițiale ale lansării vaccinurilor COVID a fost asigurarea faptului că oricine a primit o doză inițială din vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca poate fi asociat cu o a doua doză din același vaccin.

A fost chiar și un caz în sensul acesta, la noi în țară, când unui bărbat i-a fost administrată prima doză din vaccinul Pfizer, iar a doua din Moderna. Bineînțeles, din greșeală.

Pe lângă faptul că nu știm ce efecte ar avea dacă am amesteca dozele diferite ale vaccinurilor, combinându-le și așteptând să vedem ce se întâmplă, trebuie urmărit cu atenție o schemă de vaccinare.

Acum, rezultatele inițiale ale unui mic studiu din Spania demonstrează o posibilitate foarte interesantă: poți amesteca vaccinuri și funcționează.

Conform Nature, un studiu realizat pe 673 de persoane condus de Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid a urmărit participanții care au făcut o doză de AstraZeneca (un vaccin înarmat cu un „adenovirus” inofensiv care îți antrenează celulele pentru a se apăra de SARS-CoV-2) și o a doua doză de Pfizer (un vaccin ARNm, care introduce o bucată de ARNm în proteinele tale, cum ar fi să le oferi un plan pentru a crea anticorpi defensivi).

Este eficacitatea vaccinurilor la fel de mare, dacă le combinăm între ele?

La prima vedere, este surprinzător faptul că aceste două strategii diferite ar fi eficiente în tandem. Dar strategia mix-and-match „a stimulat remarcabil răspunsurile la anticorpi”, conform imunologului Zhou Xing de la Universitatea McMaster, care a concluzionat că sunt vești minunate.

Studiul a inclus 673 de persoane cu o vârstă medie de 44 de ani, care primiseră deja o primă doză din vaccinul AstraZeneca. Apoi, cercetătorii au vaccinat 441 dintre acei participanți cu vaccinul AstraZeneca – care au produs cantități robuste de anticorpi, în special în comparație cu cei 232 care nu au primit a doua doză.

Aceasta este, desigur, o veste minunată. Dar, ca orice mare revelație, vine și cu partea sa corectă de întrebări noi. Ce se întâmplă cu ratele de eficacitate dacă avem nevoie de a treia doză „de rapel”? Cum se compară strategia mix-and-match cu două doze de vaccinuri ARNm pe cont propriu (care declanșează răspunsuri imune mai bune decât vaccinurile adenovirus)?

Și de ce – așa cum a arătat un studiu recent din Marea Britanie – strategia mix-and-match produce mai multe efecte secundare ale vaccinului decât administrarea a două doze din același vaccin?

Toate acestea sunt întrebări la care, fără îndoială, vom primi răspunsuri în lunile următoare. Și, da, chiar dacă – așa cum a remarcat un imunolog – amestecarea și mixul vaccinurilor este „în întregime previzibil din imunologia de bază”, știm totuși că o putem face în condiții de siguranță, cu rezultate excelente?