19 mai 2021 | 07:35

Orele suplimentare la muncă te pot ucide. Care sunt cifrele studiilor

ACTUALITATE
Orele suplimentare la muncă te pot ucide. Care sunt cifrele studiilor

Lucrul pe o perioadă lungă de timp este un factor important pentru moartea timpurie pe tot globul, potrivit noilor cercetări ale Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit ultimelor studii în domeniu, s-a demonstrat faptul că orele suplimentare la muncă ne pot ucide, iar cifrele sunt alarmante.

Cifrele arată că orele suplimentare ne pot ucide

Studiul s-a bazat pe date din aproape 200 de țări. Potrivit acestuia, se estimează că peste 700.000 de persoane au murit în 2016 din cauza bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale legate de orele lungi de lucru. Aproximativ o jumătate de miliard de oameni din întreaga lume au lucrat în mod regulat mai mult decât ar fi trebuit să facă în 2016, potrivit noului raport.

Legătura dintre sănătatea precară și munca prea lungă este bine stabilită, în special pentru bolile cardiovasculare. Munca excesivă poate provoca stres cronic, care poate afecta corpul. Principalul organ afectat este inima precum și sistemul cardiovascular. Acest lucru poate duce la alte comportamente, cum ar fi să nu dormiți suficient sau să faceți exerciții fizice, ceea ce crește și mai mult riscul de îmbolnăvire al cuiva.

Această nouă cercetare este o colaborare între OMS și Organizația Internațională a Muncii a Organizației Națiunilor Unite. Constatările, publicate luni în Environment International, arată că sunt primele de acest gen. Scopul este de a estima modul în care orele lungi de lucru afectează populația la nivel global. Pentru a veni cu estimările lor, autorii s-au bazat pe datele din mii de sondaje și studii efectuate în 196 de țări.

orele suplimentare pot ucide

Barbatii reprezinta trei sferturi din decesele cauzate de suprasolicitare

”Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este un pericol grav pentru sănătate”

În general, au estimat că aproximativ 488 de milioane de oameni, sau 9% din lucrătorii la nivel global, au lucrat ore lungi în 2016, însemnând mai mult de 55 de ore săptămânal. S-a estimat că aproximativ 745.000 de persoane au murit din cauza bolilor de inimă și accident vascular cerebral în urma timpului îndelungat petrecut la muncă.

De asemenea, au concluzionat că orele lungi pot fi cel mai mare factor de risc profesional cu care se confruntă lucrătorii. Decesele legate de munca excesivă reprezintă 3,7% și respectiv 6,9% din decesele cauzate de bolile de inimă și respectiv de accident vascular cerebral. Mai mult, majoritatea acestor decese au implicat persoane cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani, care lucraseră în mod regulat ore lungi cu ani sau decenii mai devreme.

„Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este un pericol grav pentru sănătate. Este timpul ca noi toți, guverne, angajatori și angajați să ne trezim la faptul că orele lungi de lucru pot duce la moarte prematură”, a declarat Maria Neira, directorul Departamentului OMS al Mediului, Schimbărilor Climatice și Sănătății, într-o declarație publicată de agenție.

Efectele suprasolicitării asupra sănătății par să se fi înrăutățit doar în timp. Între 2000 și 2016, autorii au estimat că decesele cauzate de bolile de inimă legate de orele lungi de muncă au crescut cu 42%. Decesele provocate de accident vascular cerebral au crescut cu 19%. Aceste efecte, în general, au fost mai pronunțate pentru bărbați.

Bărbații reprezintă trei sferturi din decesele cauzate de suprasolicitare

Aceștia au suferit aproximativ trei sferturi din decesele legate de suprasolicitare în 2016. Tendințele în curs, cum ar fi economia în creștere au înrăutățit probabil problema, iar pandemia probabil că nu a ajutat lucrurile. Astfel, multe persoane au fost nevoite să lucreze de la distanță.

„Telemunca a devenit o normă în multe industrii, adesea estompând granițele dintre casă și muncă. În plus, multe companii au fost forțate să reducă sau să oprească operațiunile pentru a economisi bani, iar oamenii care încă se află pe lista de salarii ajung să lucreze ore mai lungi. Nici un loc de muncă nu merită riscul de accident vascular cerebral sau boli de inimă. Guvernele, angajatorii și lucrătorii trebuie să lucreze împreună pentru a conveni asupra unor limite pentru a proteja sănătatea lucrătorilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.