14 mai 2021 | 11:23

România dă lovitura: planul de miliarde de euro care ar putea rezolva o criză globală

BANI
România dă lovitura: planul de miliarde de euro care ar putea rezolva o criză globală

România ar putea da lovitura în lume dacă un plan de miliarde de euro, care arată foarte bine pe hârtie, ar reuși.

România se gândește să devină unul dintre producătorii de cipuri și componente microelectrice la nivel mondial, un plan extrem de ambițios care pică la fix în criza globală. Mulți furnizori nu pot onora cererea mare de astfel de componente, astfel că momentul e foarte bine ales.

De la intenție la faptă e cale lungă, însă.

Dar ce e cert e că reprezentanții unor mari companii tehnologice și IMM-uri specializate, alături de universități de renume, cer Guvernului să utilizeze fondurile europene pentru crearea unui ecosistem național în microelectronică, scrie Edupedu.ro.

România vrea să fie producător de cipuri

Grupul de lucru e format din personalități de elită. Funcționează sub egida Academiei Române și reunește profesori de la universitățile politehnice din București, Timișoara, Cluj și Iași, cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Microtehnologie, reprezentanți ai companiilor Continental Automotive, Infineon Technologies, NXP România, Siemens, AlfaRom, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Vest și ai Asociației Române pentru Industria Electronică și Software (ARIES).

Se face apel la Guvern pentru a sprijini o astfel de inițiativă. Practic, autoritățile trebuie să se implice mai mult în efortul UE de atragere în Europa a lanțurilor de cercetare/dezvoltare și producție a semiconductoarelor și cipurilor utilizate în tehnologiile avansate.

La nivel mondial e o criză din acest punct de vedere. Cererea depășește oferta și sunt afectate mai multe industrii, inclusiv cea auto.

Banii pentru ca România să ajungă acolo ar însemna investiții din bugetul UE, din bugetele naționale (inclusiv prin Planurile Naționale de Redresare și Reziliență – PNRR) și de la sectorul privat, arată sursa citată.

Care sunt domeniile în care România ar putea dezvolta capacități de cercetare și producție, potrivit inițiatorilor proiectului?

  • – proiectare de circuite digitale
  • – tehnologii avansate de încapsulare
  • – fabricație de plăci de siliciu în noduri tehnologice de vârf

Inițiatorii arată că România are deja activități industriale, universitare și de cercetare în acest domeniu, ceea ce ar putea permite crearea a 4-6 huburi de Inovare Digitală în marile centre unde e deja concentrată această activitate.