12 mai 2021 | 12:16

Apple, condiții dure sau rea-voință? De ce a respins în App Store aproape 1 milion de aplicații 

ACTUALITATE
Apple, condiții dure sau rea-voință? De ce a respins în App Store aproape 1 milion de aplicații 

Apple e o companie recunoscută pentru sistemul său extrem de ermetic, iar datele referitoare la aplicațiile respinse în App Store vin să confirme asta.

Apple susține că a respins aproape 1 milion de aplicații în App Store anul trecut. Poate fi un semn de transparență, semn că sunt acceptate doar aplicațiile care respectă regulile impuse de americani și care, teoretic, ar proteja viața privată a utilizatorilor.

Sau poate fi doar o laudă și atât, din moment ce contextul ales pentru a comunica astfel de cifre este unul care are legătură cu procesul cu Epic Games, care se desfășoară în această perioadă în SUA.

Apple a respins 1 milion de aplicații în App Store

Apple susține că e vorba de aplicațiile care au cerut pentru prima dată să fie prezente în App Store. S-ar putea înțelege, așadar, și că ulterior unele dintre acestea au primit acceptul, poate după ce și-au rezolvat problemele invocate de americani la refuzarea lor.

Trebuie văzut, însă, contextul în care Tim Cook a făcut aceste declarații. Se întâmplă chiar în momentul în care judecătorii americani dezbat procesul intentat de Epic Games celor de la Apple. Și atunci compania din Cupertino ar putea încerca să arate cât de transparentă e atunci când vine vorba de respingerea sau acceptarea aplicațiilor noi în App Store.

Apple susține că a respins aplicațiile care nu au trecut de sistemul impus de companie. Acesta are rolul, susține compania, de a-i apăra de utilizatori de experiențe precare, diverse fraude sau atacuri de tip malware. Cele 1,8 milioan de aplicații prezente acum în App Store ar îndeplini toate aceste condiții – acesta fiind motivul pentru care au fost acceptate, spune Tim Cook.

Pariu pe transparență

Iată statisticile oferite de Apple:

  • 1 milion de aplicații noi respinse în 2020
  • 1 milion de update-uri respinse
  • 48.000 de aplicații eliminate pentru că veneau cu funcții ascunse – de multe ori fiind vorba de software pe care Apple îl folosește pentru propriile aplicații
  • 150.000 de aplicații eliminate pentru că erau de tip spam sau le copiau, de fapt, pe altele
  • 215.000 de aplicații eliminate pentru că ar fi colectat prea multe date de la utilizatori
  • 95.000 de aplicații eliminate pentru fraudă – după ce au primit acceptul Apple, s-au transformat imediat în aplicații de pariere sau pornografie

La prezentarea statisticilor și-n contextul procesului cu Epic Games, Apple a insistat că App Store e o parte esențială și indivizibilă a business-ului companiei și că necesită extrem de multă atenție din moment ce e singura cale prin care utilizatorii de iPhone instalează diverse soluții software în telefoanele lor.

Android, spre exemplu, le permite utilizatorilor să instaleze software și din afara magazinului oficial, dar compania lui Tim Cook spune că nu va fi niciodată de acord cu așa ceva, pentru că asta presupune riscuri majore la adresa securității.