Pregătește-te de scumpiri: cresc prețurile la facturi chiar și cu 50%. La ce să fii atent?
Din păcate, iarna aceasta vom avea parte de facturi piperate la utilități. Experții susțin că ne așteaptă scumpiri însemnate și la energia electrică, dar și la gaze. De asemenea, sunt așteptate scumpiri și la energia termică, dar și la prețul lemnelor de foc.
Asociaţia Energia Inteligentă a realizat un studiu ale cărui rezultate arată că românii se vor confrunta cu scumpiri însemnate la facturi, dar și la lemnele de foc, în următoarele luni. Mai exact, de la 1 iulie 2021, experții se așteaptă să se scumpească gazele naturale, energia electrică, energia termică şi lemnele de foc.
Scumpirile au la baza faptul că furnizorii de energie vor renunța să mai ofere consumatorilor, după 1 iulie, actualele reduceri de care aceștia beneficiază. Prin urmare, prețurile vor crește.
Cel mai mult se va scumpi energia termică
Cel mai mult ar urmă să se scumpească energia termică, cu aproximativ 50%, se arată în studiu. De asemenea, e preconizată o creştere a preţului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%.
Totodată, se estimează și o creştere a preţului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%. Nu în ultimul rând, se așteaptă și o creştere a preţului lemnelor de foc cu cca. 10%.
„În ultimele 3 luni analizele noastre arătau tendinţe crescătoare ale preţurilor la diferitele forme de energie, dar ultima analiză a depăşit cele mai pesimiste scenarii. Aceste evoluţii se datorează politicilor în domeniul energiei mai vechi şi mai noi. Ceea ce vedem este oglinda acţiunilor noastre în domeniul energiei. Lipsa unei Legi a diminuării Sărăciei Energetice şi a ajutorării Clientului Vulnerabil, v-a crea dificultăţi majore pentru milioane de români în anul următor.”
Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI
Ce poți face pentru a evita scumpirile la facturi
Potrivit Energia Inteligentă, consumatorii trebuie să își aleagă, de pe site-ul ANRE, furnizorul de energie sau gaze naturale care are oferta pe care o consideră cea mai avantajoasă pentru ei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că doar 10% dintre consumatorii casnici și-au schimbat până acum contractele cu furnizorul de energie electrică și au trecut în piața concurențială.
Atenție: consumatorii care nu vor opta pentru o ofertă din piața concurențială, până la finele lunii iunie, vor rămâne la serviciul universal, ceea ce înseamnă că vor plăti mai mult pentru energia electrică.