10 mai 2021 | 07:00

Eficacitatea vaccinului la copii, aproape de 100%: soluția lui Rafila pentru ca părinții să accepte vaccinarea

ACTUALITATE
Eficacitatea vaccinului la copii, aproape de 100%: soluția lui Rafila pentru ca părinții să accepte vaccinarea

Majoritatea producătorilor de vaccinuri au început testarea soluțiilor de imunizare împotriva Covid-19 pe copii. Rămâne ca părinții acestora să și accepte vaccinarea. Pentru această problemă, Rafila are o soluție.

Conform primelor rezultate ale proceselor de testare a vaccinurilor pe copii, acestea au o rată de succes mai mare decât în cazul adulților. ”Se apropie de 100%”, a spus profesorul Alexandru Rafila. Ca referință, Rafila este președintele societății Române de Microbiologie și parlamentar PSD.

În opinia sa, marea problemă cu care se va confrunta România în procesul de vaccinare a copiilor va ține de informarea părinților. În absența unei campanii de informare foarte bine puse la punct, s-ar putea să ne confruntăm cu un eșec, în contextul în care nici în rândul adulților români, cei care vor să se vaccineze nu mai sunt foarte mulți. Una peste alta, în această vară ar putea începe în România vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani.

„Vă dau un exemplu concret, vaccinarea copiilor, se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţii, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţii adverse, că vaccinul este sigur pentru copii, trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase”, a declarat acesta.

Independent de fanteziile guvernanților, Rafila a atras atenția și asupra faptului că, în condițiile actuale, este improbabil ca România să ajungă la 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Epidemiologul este de părere că avem nevoie de campanii de comunicare țintite către zonele din țară și segmentele de populație în care reticența este sporită.

„Trebuie să păstrăm ritmul, nu ştiu dacă trebuie să-l mărim, dar trebuie să reuşim să-l păstrăm, ăsta va fi lucrul cel mai dificil care se va reflecta deja în următoarea lună, deci peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, mai ales dacă aşteptăm ca acest lucru să se întâmple şi nu prevenim, dacă vreţi, prin campanii de informare ţintite şi prin acţiuni care să reflecte parteneriat cu autorităţile locale, să crească încrederea în autorităţile centrale şi mai ales în cele din sănătate”, a afirmat acesta într-un interviu acordat News.ro.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele