05 mai 2021 | 15:00

Acest antibiotic distruge bacteriile letale. Cum funcționează și cum poate fi îmbunătățit

ACTUALITATE
Acest antibiotic distruge bacteriile letale. Cum funcționează și cum poate fi îmbunătățit

Un antibiotic de ultimă generație ucide eficient bacteriile, au dezvăluit oamenii de știință.

Descoperirile, de la Imperial College din Londra și Universitatea din Texas, sugerează, de asemenea, o modalitate potențială de a face medicamentul mai puternic. Antibioticul colistină a devenit un tratament de ultimă instanță pentru infecțiile cauzate de unele dintre cele mai grave bacterii din lume, spun cercetătorii. Deși a fost descris pentru prima dată în 1947, modul în care ucide bacteriile a fost ceva misterios, până acum, conform Medscape.

Cercetătorii au descoperit că colistina perforează bacteriile, făcându-le găuri. Lucrarea, finanțată de Consiliul de Cercetare Medicală și Wellcome Trust, și publicată în revista eLife, a identificat, de asemenea, o modalitate de a face antibioticul mai eficient în uciderea bacteriilor.

Colistina este unul dintre puținele antibiotice active împotriva unora dintre cele mai letale bacterii, inclusiv E.coli, care provoacă infecții potențial letale ale fluxului sanguin. Este, de asemenea, activ împotriva Pseudomonas aeruginosa și Acinetobacter baumannii, care infectează frecvent plămânii persoanelor care primesc ventilație mecanică în unitățile de terapie intensivă.

Acest antibiotic salvează multe vieți

Aceste bacterii au două membrane pe care colistina le străpunge, distrugându-le Cu toate acestea, deși se știa că antibioticul a afectat membrana exterioară prin vizarea unei substanțe chimice numite lipopolizaharidă (LPS), nu era clar cum a fost străpunsă membrana interioară. Acum, o echipă condusă de Dr. Andrew Edwards, de la departamentul de boli infecțioase al Imperial College London, a arătat că colistina vizează și LPS în membrana interioară, chiar dacă este foarte puțin prezent.

Dr. Edwards a spus: „Sună evident că colistina ar deteriora ambele membrane în același mod, dar s-a presupus întotdeauna că colistina ar fi deteriorat cele două membrane în moduri diferite. Există atât de puțin LPS în membrana interioară, încât pur și simplu nu părea posibil și am fost foarte sceptici la început. Cu toate acestea, prin schimbarea cantității de LPS din membrana interioară din laborator și, de asemenea, prin modificarea chimică a acestuia, am putut arăta că colistina întrece într-adevăr ambele piei bacteriene în același mod – și că acest lucru ucide bacteria”.

Cum poate fi îmbunătățit

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă ar putea folosi aceste noi informații pentru a găsi modalități de a face colistina mai eficientă în uciderea bacteriilor. Concentrându-se pe o bacterie numită Pseudomonas aeruginosa, care provoacă, de asemenea, infecții pulmonare grave la persoanele cu fibroză chistică, au descoperit că un nou antibiotic experimental, numit murepavadin, a provocat acumularea de LPS în pielea internă a bacteriei, facilitând colistina s-o străpungă și s-o omoare.

Cercetătorii spun că murepavadinul este un antibiotic experimental și nu poate fi încă utilizat în mod obișnuit la pacienți, dar studiile clinice vor începe în curând. Dacă aceste studii au succes, ar putea fi posibilă combinarea murepavadinului cu colistina pentru a face un tratament puternic pentru o gamă largă de infecții bacteriene.

Akshay Sabnis, de asemenea de la departamentul de boli infecțioase și autor principal al lucrării, a declarat: „Pe măsură ce criza globală de rezistență la antibiotice continuă să accelereze, colistina devine din ce în ce mai importantă, fiind ultima opțiune de salvare a vieții pacienților infectați cu bacterii. Prin dezvăluirea modului în care funcționează acest vechi antibiotic, am putea veni cu noi modalități de a-l face să ucidă bacteriile și mai eficient, stimulând arsenalul nostru de arme împotriva bacteriilor din întreaga lume”.