NASA a simulat cel mai mare coșmar al omenirii și concluzia e devastatoare
Cu toții am văzut cel puțin un film SF în care Apocalipsa venea pe Pământ din cauza unui asteroid care se îndreptă către noi, iar impactul era iminent. În funcție de scenariu, oamenii mai aveau de trăit doar câteva ore, câteva zile, sau apărea un erou care salva situația în ultima clipă.
În realitate, apariția eroului e destul de puțin probabilă, iar un asteroid uriaș care s-ar îndrepta către Pământ ar putea să echivaleze cu dispariția lumii așa cum o știm noi astăzi, sau ar produce daune uriașe în anumite regiuni, ceea ce e suficient ca să ne dea fiori.
Din moment ce acesta este unul dintre cele mai mari coșmaruri ale omenirii, NASA a simulat un astfel de eveniment, și a tras concluzii îngrijorătoare pentru noi toți.
Scenariul în care un asteroid se îndreaptă către Pământ
În timpul Conferinței anuale de apărare planetară, oamenii de știință din cadrul mai multor agenții spațiale au participat la un scenariu simulat, în care un asteroid fictiv numit PDC 2021 se îndrepta spre Pământ.
Scenariul prevedea că oamenii aveau șase luni să se pregătească de „impact”. Din păcate, pe măsură ce zilele și lunile fictive treceau, s-a descoperit că omul, cu toată tehnologia lui avansată de care dispune astăzi, e neputincios în fața unui asemenea eveniment nedorit.
Pe măsură ce analizau traiectoria asteroidului, oamenii de știință au stabilit că acesta ar fi urmat să afecteze Europa, însă nu doar analiza aceasta a stat la baza testului.
Au încercat să simuleze un răspuns de urgență. Fără succes
Oamenii de știință au vurt să simuleze un răspuns de urgență, adică un plan pe care oamenii de știință l-ar activa și în baza căruia ar salva vieți, dacă un asteroid s-ar îndrepta către noi.
Participanții au luat în considerare multe opțiuni, inclusiv încercarea de a devia asteroidul de la traseul pe care l-au anticipat, dar era deja prea aproape de Pământ pentru acest lucru.
În plus, omul de știință a stabilit că forța necesară pentru a schimba traseul asteroidului probabil că ar duce la fragmentarea acestuia, ceea ce ar putea agrava situația, pentru că părți din el ar lovi Pământul în mai multe locuri.
Oamenii de știință au luat în considerare și utilizarea explozivilor nucleari pentru a distruge, sau, cel puțin, pentru a reduce semnificativ șansele ca orice impactor mare să poată trece prin atmosfera Pământului. Din păcate, echipa s-a confruntat cu piedici de ordin legislativ, pentru că legile internaționale exclud utilizarea armelor nucleare în spațiu.
În cele din urmă, oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu au cum să intervină la timp pentru a devia sau schimba ceva la asteroidul fictiv. Practic, sunt neputincioși.
Asteroidul fictiv, de 100 de metri în diametru, a produs pagube grave pe o rază de 300 de kilometri
Asteroidul fictiv a lovit Republica Cehă aproape de granița sa cu Germania și Austria. Ultimul raport înainte de impact a redus locația estimată a impactului la mai puțin de 23 de kilometri.
Asteroidul, care avea doar aproximativ 100 de metri în diametru, a cauzat pagube însemnate pe o zonă de aproximativ 300 de kilometri.
Acesta a fost doar un test, o simplă simulare a unui eveniment nefericit a cărui probabilitate ține de „legile” hazardului, însă ar trebui să ne dea tuturor de gândit, mai ales faptul că oamenii de știință își recunosc incapacitatea de a acționa concret pentru a salva vieți, în fața unei astfel de amenințări.