Rezultat-surpriză | Care-s concluziile după concertul-test cu 5.000 de oameni în Barcelona, în pandemie
Barcelona a găzduit recent un concert-test la care au participat 5.000 de oameni, pentru a vedea dacă astfel de evenimente pot avea loc în pandemie. Rezultatul e unul care dă mari speranțe.
Barcelona a organizat recent un concert-test la care au participat 5.000 de persoane. Scopul a fost clar: autoritățile au vrut să vadă dacă astfel de evenimente pot fi organizate în condiții de siguranță. Iar concluziile sunt mai mult decât îmbucurătoare.
Nicio persoană nu s-ar fi infectat acolo, spun autoritățile. Aproape toate testele realizate pentru toți cei 5.000 de participanți, la două săptămâni de la concert, au ieșit negative. Doar șase au fost pozitive, dar nu e clar dacă infectarea a avut loc la concert.
E drept că acest concert nu a presupus organizarea în condiții normale, fără mască. Dar chiar și așa, experimentul a arătat că se poate.
Nicio persoană infectată după concertul-test cu 5.000 de oameni din Barcelona
Regulile de participare la acest experiment au fost diferite față de cele impuse în mod normal. Nu a fost impusă niciun fel de distanțare fizică, dar purtarea măștii a fost obligatorie pe toată durata evenimentului. Înainte de concert, spectatorii au stat ore întregi la coadă, în afara arenei, apoi au fost testați cu toții înainte de a li se permite să ajungă la concert.
Au intrat doar cei care au primit rezultat negativ la testele rapide. Concertul din luna martie a fost organizat cu acordul guvernului spaniol, din dorința de a testa în mod real, dacă este posibilă reluarea evenimentelor cu mii de participanți, în condiții speciale de siguranță.
Potrivit medicului, doar şase cazuri pozitive din cei 5.000 de spectatori au fost depistate la 15 zile după concert, iar organizatorii sunt siguri că ”în cazul a patru dintre aceste şase cazuri, transmiterea nu a avut loc în timpul concertului”. Participanții au purtat măști FFP2.
”Cu o ventilaţie optimizată, teste antigen şi purtarea măştii, putem garanta un spaţiu sigur”, a adăugat acesta.
Și-n Amsterdam s-a organizat ceva similar. Pe 26 martie, la un meci de fotbal au participat 5.000 de suporteri pe bază de test rapid și s-a organizat și un concert într-un club cu 1.300 de participanți. Nu se cunosc deocamdată rezultatele după acele experimente, dar Olanda are planuri mari pentru viitor și vrea să revină la normalitate curând.
Se pregătește să organizeze în mai finala Eurovision, dar și meciuri pentru Euro. De altfel, și Bucureștiul va găzdui 4 partide de la Campionatul European de Fotbal.