02 mai 2021 | 08:51

„Veriga lipsă” a alfabetului, descoperită acum: detaliile cu implicații istorice imense

ACTUALITATE
„Veriga lipsă” a alfabetului, descoperită acum: detaliile cu implicații istorice imense

O inscripție alfabetică cu o vechime de aproximativ 3.450 de ani scrisă pe un fragment de vas găsit la un sit din Lachish, Israel, poate oferi o „verigă lipsă” din istoria alfabetului, afirmă o echipă de cercetători condusă de arheologul Felix Höflmayer de la Institutul de Arheologie al Austriei.

„Datând din secolul al XV-lea î.e.n., această inscripție este în prezent cea mai veche inscripție alfabetică din Levantul de Sud datată cu siguranță”, afirmă cercetătorii într-o lucrare publicată recent în revista Antiquity. „Simpla sa prezență ne face să regândim apariția și răspândirea alfabetului timpuriu în Orientul Apropiat”, afirmă Höflmayer.

Inscripția descoperită în 2018 și datată în jurul anului 1450 î.e.n. este numită „verigă lipsă” de către cercetători, deoarece completează un decalaj între exemplele timpurii de scriere alfabetică din Egipt (datate în jurul în jurul anului 1.981 î.e.n. până la 1.802 î.e.n.) și exemplele ulterioare găsite în Levant, o regiune care include Israelul modern, și datate în jurul anului 1.300 î.e.n.

Cum au descoperit arheologii această verigă lipsă a alfabetului

Cercetătorii afirmă că inscripția oferă indicii și despre modul în care alfabetul ar fi putut fi ajunge în Levant, aceștia sugerând că hicsoșii, un grup semit care a condus nordul Egiptului până în jurul anului 1550 î.Hr., ar fi putut ajuta la aducerea alfabetului din Egipt în Levant.

Raționamentul lor se bazează pe faptul că hicsoșii au controlat pentru o perioadă teritorii atât în ​​Levant cât și în nordul Egiptului, dar aceștia subliniază în mod special că simbolurile folosite pentru a reprezenta literele de pe fragmentele descoperite la Lachish sunt simboluri hieroglifice similare cu scrierea folosită de egipteni, relatează Live Science.

Inscripția alfabetică recent găsită este destul de scurtă: primul cuvânt din inscripție conține literele ayin, bet și dalet, în timp ce al doilea cuvânt conține literele nun, pe și tav. Toate aceste litere fac parte din alfabetul semitic timpuriu folosit la un moment dat în Peninsula Arabică. Ele pot fi găsite și astăzi în limba ebraică, deși simbolurile moderne arată diferit.

Scriitorul a folosit simboluri hieroglifice pentru a reprezenta unele dintre litere. De exemplu, ayin a fost reprezentat cu un simbol hieroglific care arată ca un ochi.

Ce sens are cuvântul descoperit

Cercetătorii nu sunt siguri ce înseamnă cuvintele. Inscripția este numită verigă lipsă, deoarece datează cu aproximativ 3.450 de ani în urmă, după ce primele simboluri alfabetice au apărut în Egipt în urmă cu aproximativ 3.900 de ani, dar înainte de a apărea din nou în Levant, cu aproximativ 3.300 de ani în urmă.

Literele din primul cuvânt pot spune „sclav”, deși acest lucru nu înseamnă că inscripția se referă la o persoană înrobită. Cercetătorii au remarcat faptul că literele care au supraviețuit fac probabil parte din cuvinte mai lungi, iar combinația literelor care descriu cuvântul „sclav” sunt folosite în multe alte cuvinte.

Inscripția a fost descoperită de arheologi în 2018 în apropierea unei vechi fortificații de la Tel Lachish. Cercetătorii au găsit, de asemenea, rămășițele de orz alături de fragmentul borcanului care deține inscripția, iar datarea cu radiocarbon a indicat faptul că orzul a fost cultivat în jurul anului 1450 î.Hr.

Această dată poate fi controversată, totuși, a spus Benjamin Sass, profesor de arheologie la Universitatea din Tel Aviv, care a scris pe larg despre istoria timpurie a alfabetului. „Datele publicate până acum fac din aceasta o posibilitate, dar în niciun caz o certitudine”, a spus Sass pentru Live Science.