35 de ani după Cernobîl: dezastrul de la miezul nopții și universul minciunilor care au urmat
Acum 35 de ani, a avut loc dezastrul de la Cernobîl. Mai exact, pe 26 aprilie 1986. Cernobîl, Pripiat. Ucraina sovietică. Când s-a produs o explozie în reactorul nuclear numărul 4. A fost un dezastru uriaș care a luat multe vieți și a lăsat aproximativ 30 de kilometri pătrați de suprafață nelocuibilă timp de aproape 20.000 de mii de ani (Zona de Excludere care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl și teritoriile puternic contaminate după accidentul nuclear).
În cei 35 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, zona Pripiat, Ucraina, a fost preluată de plante, copaci și animale sălbatice cu anumite deformări fizice. Abandonat la câteva ore după explozia reactorului nuclear sovietic în 1986, orașul care găzduia cândva lucrătorii centralei nucleare și familiile lor există de atunci ca un oraș fantomă.
Dar acum bulevardul său central a fost curățat de copaci și arbuști și chiar reconectat la rețeaua electrică. În 2020, foștii locuitori ai acestui oraș odinioară înfloritor l-au vizitat pentru prima dată, pentru a marca cinci decenii de la înființarea sa în Uniunea Sovietică de atunci.
În timp ce doar o mână de turiști mai curajoși s-au îndreptat spre Cernobîl și împrejurimile sale în ultimul deceniu, autoritățile ucrainene consideră că acest lucru s-ar putea schimba în curând. Conștientizarea publicului cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl acum 35 de ani a fost sporită de o mini-serie HBO populară și aclamată de critici despre dezastru și urmările sale. Turismul de masă, cred autoritățile ucrainene, vor aduce bani pentru a ajuta la continuarea lucrărilor de restaurare.
Autoritățile au încercat să ascundă dezastrul de la Cernobîl, dar nu pentru mult timp
Pe lângă restaurarea din Pripiat, guvernul planifică un nou muzeu care să prezinte echipamentele de salvare utilizate în timpul curățării cu mai mult de trei decenii în urmă.
În urma celui mai grav dezastru nuclear din lume, aproximativ 350.000 de oameni au fost relocați din regiunea din jurul Cernobîlului. Un nou oraș, Slavutich, a fost înființat pentru a găzdui lucrătorii din uzină și oamenii de știință la aproximativ 30 de kilometri de locul exploziei.
Dar Zona de Excludere de la Cernobîl rămâne un monument vast, gol al erorilor umane masive comise de autoritățile sovietice în urmă cu 35 de ani, care au dus la explozia Reactorului numărul 4, care a luat foc și apoi a aruncat material radioactiv în atmosferă.
Autoritățile sovietice au încercat să mențină dezastrul în umbră. Dar lumea a aflat că s-a întâmplat ceva la Cernobîl după ce nivelurile de radiații au fost detectate la nord până în Suedia. La Kiev, locuitorilor nu li s-a spus inițial despre explozia care a avut loc la doar 65 de kilometri spre sud.
Reactorul a fost găzduit inițial într-un uriaș “sarcofag”, din care în 2019 încă se mai scurgeau radiații. În 2019, a fost, în cele din urmă, închis într-un adăpost în formă de arc. În interior, roboții au continuat procesul minuțios de demontare a ceea ce a rămas din reactor. Abia acum oficialii oficiali ucraineni se simt confortabili în a sugera că, în cele din urmă, Zona de Excludere, Pripiat și chiar vestitul reactor ar putea deveni o destinație turistică: un monument nu numai pentru greșelile din trecut ale omenirii, ci și pentru capacitatea sa de a se ridica și de a continua.
Turismul va salva Zona de Excludere
„Turismul nostru este unic: nu este un concept clasic al turismului”, a declarat Bohdan Borukhovskyi, ministrul adjunct al Mediului din Ucraina. „Aceasta este o zonă de meditație și reflecție, o zonă în care puteți vedea impactul erorii umane, dar unde puteți vedea și eroismul uman care o corectează”.
Difuzarea seriei HBO a făcut ca numărul turiștilor să se dubleze în 2019, spun autoritățile, înainte ca pandemia COVID-19 să oprească călătoritul acolo complet până la mijlocul anului 2020. Când pandemia va înceta, oficialii speră că pot valorifica potențialul turistic al Cernobîlului.
De aici și munca din Pripiat, unde, după curățarea vegetației și electrificarea, autoritățile intenționează să construiască trasee stabilite prin ruine, astfel încât turiștii să poată vizita atracții precum piscina abandonată a orașului și parcul de distracții.
Toate cele patru reactoare ale centralei sunt în curs de demontare, însă această lucrare în sine nu va fi finalizată cel mai devreme până în 2064. Părți ale sitului ar putea fi radioactive timp de secole, dar nivelurile sunt acum suficient de scăzute pentru ca turiștii să poată vizita în siguranță și pentru ca oamenii de știință să-și desfășoare activitatea.
Va intra Pripiat în Patrimoniul Mondial UNESCO?
Ucraina interzice încă locuirea pe termen lung în interiorul zonei, deși aproximativ o sută de persoane – în principal foști rezidenți vârstnici – se pare că au sfidat ordinul și continuă să locuiască acolo. Absența oamenilor a dus la înflorirea faunei sălbatice, cu urși, bizoni, lupi, râși, cai sălbatici și zeci de specii de păsări care trăiesc în jurul sitului. De asemenea, a atras oamenii de știință, care salută oportunitatea de a studia modul în care animalele răspund la absența relativă a dezvoltării umane, dar și la radiații.
„Acesta este un teritoriu gigantic în care păstrăm o cronică a naturii”, a declarat biologul Denis Vishnevskiy, în vârstă de 43 de ani, care a observat natura în zonă în ultimii 20 de ani. „Zona de Excludere nu este un blestem, ci resursa noastră de informații”.
Acum, Ucraina dorește ca Zona de Excludere să fie inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
„Cernobîl nu ar trebui să devină un loc de joacă sălbatic pentru vânătorii de aventuri”, a declarat ministrului ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, pentru ABCNews. „Oamenii ar trebui să părăsească Zona de Excludere cu conștientizarea memoriei istorice a acestui loc și a importanței sale pentru întreaga omenire”.