21 apr. 2021 | 19:01

Huawei, noi acuzații de spionaj: cum ar fi ascultat telefoanele abonaților din Olanda

ACTUALITATE
Huawei, noi acuzații de spionaj: cum ar fi ascultat telefoanele abonaților din Olanda

Compania chineză Huawei e acuzată că ar fi ascultat telefoanele abonaților operatorului telecom KPN. Reprezentanții firmei neagă acuzațiile.

Huawei e în mijlocul unui nou scandal, după ce presa olandeză publică un raport în care gigantul chinez e acuzat că ar fi avut acces la conversațiile abonaților firmei telecom KPN. Chinezii au un parteneriat cu compania în Olanda.

Acuzațiile se referă la trecut, raportul fiind întocmit undeva în 2010, dar n-a fost dat publicității până acum.

Huawei, în centrul unui nou scandal

Presa olandeză notează că printre cei afectați de posibila intruziune a companiei chineze se numără și fostul premier al Olandei, Jan Peter Balkenende. Doar că specialiștii notează că apariția raportului acum, după mai bine de 10 de ani de când a fost redactat, e cel puțin suspicioasă.

În acest context, e greu de demonstrat dacă acuzațiile aduse companiei chineze sunt sau nu adevărate. Între timp, cei de la KPN au și ales compania Ericsson pentru a livra echipamente necesare dezvoltării tehnologiei 5G. Practic, parteneriatul dintre KPN și Huawei nu mai stă de multă vreme în picioare.

Doar că astfel de acuzații pot fi îndreptățite. Huawei a fost acuzată că spionează în favoarea Guvernului de la Beijing prin intermediul echipamentelor sale, motiv pentru care nici Guvernul de la București nu vrea să ia în calcul compania la acordarea licențelor 5G. 

SUA au cerut partenerilor să nu lucreze cu chinezii la dezvoltarea rețelelor 5G din cauza unor legături cu Guvernul de la Beijing. Concret, americanii susțin că Huawei spionează în favoarea autorităților chineze prin intermediul echipamentelor sale. Din acest motiv, ar fi probleme legate de securitatea națională, iar ușa li s-ar putea închide și-n România.

Huawei a negat acuzațiile din Olanda pe care le-a catalogat false. O reacție a venit și de la Guvernul de la Beijing.

”Acuzațiile unei companii olandeze de consultanță la adresa Huawei sunt neîntemeiate. Unele țări și persoane au acuzat fără dovezi companii chineze de „furt de date”pe așa-numitul motiv de „securitate națională”și ideologie. Singura lor țintă este de a suprima concurența și de a pune monopol în domeniu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, la o conferință de presă.