Like-urile de pe rețelele de socializare ne influențează amintirile. Ce descoperire au făcut cercetătorii
Amintirile sunt adesea considerate foarte personale și private. Cu toate acestea, în ultimii ani, oamenii s-au obișnuit cu notificările de pe rețelele de socializare sau din galeriile telefonice, spunându-le că au o „amintire”.
Aceste versiuni ale trecutului afectează nu doar ceea ce ne amintim, ci și sentimentele pe care le avem față de aceste amintiri. Într-un nou studiu, s-a constatat că rețelele sociale au potențialul de a schimba modul în care oamenii simt despre amintirile lor.
Valorile din rețelele sociale, cum ar fi „aprecierile” de pe Facebook, pot avea un impact negativ asupra modului în care oamenii simt despre anumite amintiri, mai ales dacă aceste amintiri sunt distribuite fără a primi multe like-uri. Dincolo de aceasta, anticiparea judecăților de pe rețelele sociale despre trecut poate avea și impact asupra amintirilor pe care oamenii le împărtășesc și cum.
Reacția celorlalți la amintirile pe care le distribuim pe rețelele de socializare ne influențează percepția despre ele
Cu scopul de a înțelege prezența de zi cu zi a acestor amintiri automate, cercetătorii care au făcut studiul s-au bazat pe interviuri detaliate și focus grupuri cu aproximativ 60 de utilizatori de social media. În special, s-au uitat la modul în care oamenii folosesc funcții precum Timehop, amintirile Facebook și amintirile Apple.
Astfel, ei au întrebat participanții despre experiențele lor despre aceste amintiri prin caracteristici diferite. În timp ce unii le-au găsit îngrozitoare, alții le-au găsit un memento util al experiențelor anterioare pe care le uitaseră.
De asemenea, au întrebat dacă numărul de aprecieri pe care le-a primit o amintire distribuită pe o rețea de socializare a avut vreun impact asupra lor. În unele cazuri, participanții au avut sentimente diferite despre amintirile lor, în funcție de numărul de aprecieri.
Pentru unii, amintirile au ajuns să fie validate, parțial, prin aprecieri pe rețelele de socializare, care sunt considerate a fi o judecată asupra valorii acestor amintiri. De exemplu, un participant a menționat că, deși o amintire este specială pentru individ, „depindeți în permanență de ceilalți și de ce cred ei despre amintirile voastre”.
Validarea online ar putea continua să modeleze modul în care ne amintim individual și colectiv
Pe de altă parte, faptul că nu primești suficiente like-uri poate uneori eroda valoarea personală atașată amintirilor. Un alt participant a spus că dacă ar împărtăși o amintire și dacă ar primi doar trei aprecieri, numărul mic de aprecieri îi va afecta sentimentele față de acea amintire.
Participanții au fost conștienți de acest lucru, dar au spus că le este greu să se rupă de acest trend. Chiar dacă participanții au recunoscut că amintirile lor sunt personale și nu ar trebui să fie afectate de rețelele de socializare, unii au descoperit că se gândeau diferit la un eveniment din cauza reacțiilor de pe rețelele sociale.
Desigur, nu toate amintirile au fost afectate de valorile de pe rețelele sociale. Anticiparea judecății prin intermediul aprecierilor din rețelele sociale a început să modeleze modul în care oamenii își împărtășesc amintirile altora. În studiul acesta, oamenii au explicat cum ar fi ajuns să protejeze activ anumite amintiri de controlul social media.
De exemplu, un participant a spus că va împiedica să distribuie anumite „amintiri importante”. Unii oameni sunt selectivi cu privire la tipul de amintire pe care o împărtășesc pe rețelele sociale.
În viitor, această parte de rutină a vieții noastre ar putea continua să modeleze modul în care ne amintim individual și colectiv.