Toți românii fac greșeala asta cu cardul: de ce banca îți blochează contul instant
Băncile din România schimbă des politica și regulile, așa că trebuie să fii la curent pentru a nu te trezi fără bani pe card. Iată de ce banca îți poate bloca instant contul.
Toate băncile din România funcționează după reguli bine scrise, dar modificări în politicile lor proprii pot apărea oricând. Clienții sunt sau nu informați în timp real despre acest lucru. E bine de știut că fiecare bancă, dar și instituții de tip fintech, Revolut sau PayPal, au dreptul să-ți blocheze contul oricând.
Sau, la fel de bine, îți pot suspenda anumite tranzacții sau pot veni cu solicitări legate de anumite documente.
De ce banca îți blochează contul instant
Legislația privind combaterea spălării banilor le permite băncilor să-ți închidă contul sau să-ți ceară documente justificative în cazul în care observă ceva suspect. Nu înseamnă neapărat că lucrurile nu se pot rezolva, în cazul în care e totul în regulă, dar trebuie să știi de ce ți se poate întâmpla.
E bine să afli că banca trebuie să ştie de unde provin şi care este beneficiarul final al tranzacţiilor făcute de tine din contul tău. Dacă-ți cere lămuriri, ar fi bine să le oferi. Nu se întâmplă, însă, la sume mici. Există o limită de 15.000 de euro privind solicitarea de astfel de documente.
Dar dacă retragi bani constant și sumele sunt suspecte, atunci te poți trezi cu probleme și dacă scoți, să zicem, 100 de euro. Dacă refuzi să colaborezi, atunci banca îți poate închide contul. E valabil și pentru Revolut, PayPal sau alte soluții din zona fintech.
Totul e reglementate de Legea 129, care transpune şi în legislaţia românească directiva europeană referitoare la Combaterea Spălării Banilor și finanțării terorismului. Au început să apară plângeri inclusiv din partea clienților Revolut. Pentru că și acest fintech se supune fix acestor reguli. Există cazuri în care Revolut a închis definitiv contul unor persoane.
Condițiile și regulile diferă de la o bancă la alta, dar majoritatea sunt detaliate pe site-urile proprii. Ar fi bine, așadar, să te informezi înainte pentru a nu te trezi cu contul blocat. De asemenea, dacă ți se cer lămuriri, ar fi bine să le oferi cât mai repede. Dacă n-ai activități ilicite și n-ai făcut nimic suspect, atunci n-ar trebui să fie probleme.
Pragurile de la care banca începe să-și pună întrebări diferă: poate fi vorba de 2.000, 5.000 sau 15.000 de euro. Verifică personal pe site-ul băncii la care deții un cont bancar.