13 apr. 2021 | 17:06

De ce ar fi mai bine să fii freelancer decât angajat în 2021: schimbări importante pe piața muncii

ACTUALITATE
De ce ar fi mai bine să fii freelancer decât angajat în 2021: schimbări importante pe piața muncii

Piața muncii a suferit ceva schimbări din cauza pandemiei și lucrurile nu se opresc aici. Angajatorii și salariații se adaptează la noile tendințe.

Pandemia de coronavirus a avut un impact semnificativ pe piața muncii și a schimbat raporturile între angajatori și salariați. Pentru unii angajați a însemnat pierderea locului de muncă, dar pentru unele companii înseamnă o nouă abordare. Pentru că și-au dat seama de câtă forță de muncă au nevoie, de fapt, și pentru ce momente.

Cei de la BestJobs vin cu niște concluzii interesante. Site-ul de recrutare estimează o creştere de peste 40% a pieţei de recrutare în sistem freelance până la finalul acestui an, în condiţiile în care pandemia a transformat radical piaţa muncii şi a accelerat dezvoltarea recrutării pentru joburi pe proiecte cu perioadă determinată, potrivite pentru liber profesionişti.

De ce e mai bine să fii freelancer decât angajat în 2021

“De la izbucnirea pandemiei, tot mai mulţi angajaţi români au început să ia în calcul posibilitatea de a deveni freelanceri şi a lucra pe proiecte punctuale. Aproximativ 21% dintre respondenţii la un sondaj desfăşurat de BestJobs în perioada martie-aprilie 2021 spun că sunt tentaţi să facă trecerea de la un job full-time într-o singură companie la joburi în sistem freelancing”, se arată într-o analiză realizată de BestJobs.

În acelaşi timp, aproape 60% dintre angajaţi spun că au suficient timp şi sunt interesaţi să preia proiecte de tip freelance în afara jobului actual pentru a-şi suplimenta veniturile.

Domeniile în care aceştia ar fi interesaţi să lucreze în sistem freelance sunt IT (36%), marketing şi servicii creative (29%), financiar (19%), transporturi (15%) şi outsourcing (14%).

De cealaltă parte, companiile sunt şi ele din ce în ce mai interesate să lucreze pe unele proiecte cu profesionişti independenţi. Astfel, peste 45% dintre managerii care au răspuns unui sondaj efectuat de BestJobs la finalul anului trecut au spus că, în contextul actual, sunt mult mai interesaţi să angajeze în sistem project-based decât erau înainte de debutul pandemiei.

Cum stă piața muncii din România și ce s-ar putea schimba

În 2019, circa 14% din totalul angajaţilor din economia locală erau liber-profesionişti, România situându-se pe primele locuri printre ţările membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de liber-profesionişti din totalul angajaţilor din economia locală, conform datelor Eurostat, insti­tutul european de statistică.

În condiţiile în care job-urile pentru liber profesionişti au stârnit interes în ultima perioadă, reprezentanţii BestJobs.ro au anunţat lansarea unui serviciu prin care angajatorii pot găsi profesionişti care îşi doresc să lucreze în sistem freelance (liber profesionist), pentru job-uri şi proiecte punctuale, prin intermediul platformei de recrutare.

„Pandemia de Covid-19 a transformat radical piaţa muncii şi a accelerat dezvoltarea recrutării pentru joburi pe proiecte cu perioadă determinată, potrivite pentru liber profesionişti. Pentru a susţine nevoile de angajare ale freelancerilor şi ale companiilor care caută astfel de colaborări pe bază de proiect, dar şi pentru a oferi angajaţilor posibilitatea să-şi suplimenteze veniturile în afara jobului actual, BestJobs lansează serviciile de freelancing şi estimează o creştere de peste 40% a pieţei de recrutare în sistem freelance până la finalul acestui an”, se mai arată în analiza site-ului de recrutare.