COVID-19: bărbații creează mai mulți anticorpi după infecții asimptomatice și îi păstrează pentru mai mult timp. Ce arată noile cercetări
Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit pe tot globul, se pare că ratele ridicate de transmisie au fost parțial determinate de un număr mare de oameni care contractează virusul, care nu au simptome și apoi îl transmit fără să știe.
În ciuda acestui fapt, screening-ul persoanelor asimptomatice pentru identificarea semnelor de infecție nu prea a fost făcut, din cauza costurilor și limitelor capacității de testare. Prin urmare, avem doar o înțelegere limitată a rolului pe care îl joacă oamenii asimptomatici în răspândirea bolii.
Știm că producerea de anticorpi de protecție în urma unei infecții formează baza imunității. Dar, deși este clar că infecția cu coronavirus are ca rezultat producerea de anticorpi, nu suntem siguri de cantitățile de anticorpi produși, cât durează sau dacă protejează oamenii de lua din nou virusul.
Din cauza lipsei de cunoștințe cu privire la aceste puncte, cercetătorii au decis să testeze personalul asimptomatic de la Cardiff Metropolitan University în iulie 2020 pentru prezența anticorpilor COVID-19. Pe lângă faptul că acest studiu a ajutat la descoperirea a cât de frecvente au fost infecțiile asimptomatice în timpul primului val, acest lucru a arătat mai multe despre cât pot dura anticorpii COVID-19 și dacă există diferențe în modul în care sistemele imune ale oamenilor răspund la virus. Iată ce au găsit cercetătorii.
Ce a demonstrat studiul
Pentru a rula programul de screening, au folosit o bandă de testare „de sarcină” cu flux lateral care a oferit un rezultat dintr-o singură picătură de sânge în decurs de zece minute. Aceste rezultate au fost apoi comparate cu două metode independente utilizate de laboratoarele de sănătate publică pentru a testa anticorpii COVID-19. Studiul a analizat aceiași oameni la trei luni distanță.
La momentul primului lor test în iulie 2020, toți participanții se simțeau bine, nu primiseră anterior un diagnostic COVID-19 și nu aveau simptome evidente de boală, deși unii au raportat că au prezentat simptome ușoare legate de COVID în ultimele trei luni.
Dintre cele 739 de persoane examinate, 3,65% au avut anticorpi COVID-19, ceea ce a fost ușor mai puțin decât media națională sugerată de studiul REACT din Marea Britanie (4-6%) pentru acel moment. Acest lucru este probabil surprinzător, având în vedere că Cardiff este o zonă urbană și, prin urmare, s-ar putea aștepta să aibă rate mai mari de infecție.
Rata mai scăzută din studiul acesta s-ar putea explica prin faptul că majoritatea personalului universitar lucrase de acasă între martie și septembrie 2020 și, prin urmare, au fost în mare parte protejați de infecții.
Bărbații au mai mulți anticorpi COVID-19 decât femeile, după infecția asimptomatică
Studiul nu a găsit o diferență semnificativă statistic în numărul bărbaților și femeilor care au avut anticorpi, deși prevalența anticorpilor a fost cea mai mare la bărbații cu vârsta de peste 40 de ani. O diferență cheie: nivelurile participanților de sex masculin au fost de trei ori mai mari decât cele ale participanților de sex feminin. Acest lucru a fost în ciuda faptului că nu a existat nicio diferență în simptomele anterioare legate de COVID raportate de bărbați și femei – ceea ce sugerează nicio diferență în gravitatea infecțiilor.
Când a urmat un al doilea test trei luni mai târziu, s-a găsit o altă diferență cheie. Dintre cei care avuseseră anterior anticorpi împotriva COVID-19, 21,7% nu au mai dat rezultate pozitive, ceea ce înseamnă că una din cinci persoane asimptomatice care generează anticorpi împotriva COVID-19 îi pierde după șase luni.
Interesant este că 80% dintre cei care și-au pierdut anticorpii în studiu au fost femei. Femeile care și-au pierdut anticorpii au fost, de asemenea, în medie cu zece ani mai în vârstă decât femeile care au reținut anticorpi. Acest lucru poate fi legat de un răspuns imun modificat la femeile care se apropie de menopauză sau sunt post-menopauză, similar cu cel observat în gripă.
În total, rezultatele studiului sugerează că, pe măsură ce evaluăm imunitatea la COVID-19 – și longevitatea acestuia – trebuie să fim pregătiți pentru ca acesta să nu fie uniform. Vârsta și sexul ar putea duce la diferențe importante.