09 apr. 2021 | 10:50

VIDEO Experiment Neuralink incredibil | Cum joacă această maimuță ping-pong cu ajutorul unui cip din creier

ACTUALITATE
VIDEO Experiment Neuralink incredibil | Cum joacă această maimuță ping-pong cu ajutorul unui cip din creier

Elon Musk are planuri mari cu compania sa Neuralink, prin care vrea să conecteze creierul la computer. A realizat un experiment pe o maimuță, care reușește să joace ping-pong pe calculator doar cu ajutorul creierului.

Un experiment inedit a fost făcut public de Neuralink, compania lui Elon Musk. O maimuță cu un cip implantat în creier reușește să controleze un computer doar cu ajutorul minții. Clipul a fost făcut public și acolo se vede cum maimuța învață să joace ping-pong doar cu puterea minții.

Inițial, a folosit un controller pentru a se acomoda cu jocul. Ulterior, acesta nu a mai existat, iar maimuța a învățat să facă totul doar cu ajutorul creierului.

VIDEO Cum joacă această maimuță ping-pong cu ajutorul unui cip din creier

În experimentul Neuralink, senzorii au analizat activitatea neuronală a acestei maimuțe macac, cu numele Pager, în timp ce muta cursorul pentru a atinge o țintă pe ecran, cu ajutorul unui joystick. Asta a fost în primă fază.

Analizând aceste date, inteligența artificială a fost capabilă să anticipeze unde va muta Pager cursorul și să prezică acest lucru cu acuratețe, înainte chiar ca mișcarea mâinii să aibă loc. În cele din urmă, maimuța a fost capabilă să controleze întregul joc de ping-pong cu ajutorul minții, prin semnalele transmise de cip-ul Link implantat în creierul său și analizate de senzori.

Potrivit Neuralink, tehnologia ar putea fi folosită pentru a putea permite spre exemplu pacienților paralizați să miște un cursor pe ecranul unui computer, pentru activarea butoanelor pe un smartphone sau pentru a scrie pe o tastatură virtuală.

O altă idee a lui Musk este ca, prin dezvoltarea acestei tehnologii, un paraplegic să poată să meargă din nou.

Musk vrea ca omul să controleze mașinării doar cu ajutorul minții, dar mulți s-au întrebat, pe bună dreptate: dacă acest lucru va fi posibil, nu s-ar putea ajunge să se întâmple și invers: adică mașinăria să poată controla creierul omului?