Săptămâna de muncă de 4 zile, ideea care ia naștere și-n Europa: care e țara care face acest experiment
Săptămâna de lucru de 4 zile o idee care a mai fost lansată de diverse companii. Dar niciodată la nivel de autorități.
Spania se pregătește să testeze săptămâna de lucru de 4 zile, o idee avansată și de marile companii, care cred că, în acest fel, va spori productivitatea angajaților și se vor reduce costurile. Un mic partid spaniol vrea să atragă în acest experiment sute de companii din țară.
Acestea sunt invitate să testeze programul de lucru de doar 4 zile pe săptămână. Dacă rezultatele vor fi încurajatoare, atunci acest experiment ar putea avea și efecte legislative.
Spania vrea să testeze săptămâna de lucru de 4 zile
Inițiativa aparține Mas Pais, un partid spaniol de stânga, care vrea să adune cât mai multe companii care să facă parte din program. Scopul e să se observe dacă economia țării ar putea fi afectată de un astfel de program. Sute de companii sunt invitate să ia parte la experiment.
Chiar și premierul Pedro Sanchez se arătă deschis la idee. A acceptat alocarea unui buget de 50 de milioane de euro petru un program național întins pe trei ani de zile.
În acest moment, în Spania, la fel ca-n celelalte țări europene, săptămâna de lucru e de 5 zile. Asta înseamnă, potrivit legislației din piața muncii, 40 de ore pe săptămână. Odată cu introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, numărul de ore lucrate ar scădea la 32.
Experimentul va începe în toamnă, dar concluziile sunt strâns legate de economia țării. Ce se poate sau nu aplica într-o țară ca Spania nu înseamnă că e valabil și pentru alt stat. Mai ales că Guvernul spaniol se confruntă cu un șomaj în creștere și o productivitate în scădere.
Odată cu derularea experimentului, însă, angajații vor primi aceleași salarii pentru mai puține ore de muncă, iar eventuale ajustări ale companiilor – dotări sau angajări suplimentare – vor fi suportate din fondurile guvernamentale.
Ce au observat companiile care au testat deja ideea
Microsoft se numără printre marile companii care au testat deja ideea în Japonia. Americanii i-au chemat pe angajați la muncă doar patru zile pe săptămână. Rezultatul: productivitatea a crescut cu 40% și s-au făcut și economii la energia consumată în spațiile de birouri.
Cât despre România, există sindicate europene care cochetează cu ideea și au cerut sprijin Bruxellesului în acest scop. Dacă există o decizie unitară de acolo, atunci lucrurile s-ar aplica și la noi în țară.
Multe sindicate mari din Europa cred că săptămâna de lucru de 4 zile ar ajuta economiile să-și revină de pe urma pandemiei. Se cere introducerea unei astfel de măsuri în țări precum Marea Britanie, Germania și Spania. Dacă se va întâmpla așa acolo și va da roade, atunci e doar o chestiune de timp până când modelul va ajunge și la noi.
„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămâna redusă de lucru”, se arată într-o scrisoare trimisă recent oficialilor de la Bruxelles.
Companiile mari care derulat studii pe acest scenariu au concluzionat că măsura este benefică: a dus la creşterea productivităţii, dar şi la o mai bună sănătate mintală a angajaţilor. În Marea Britanie, un studiu recent indică faptul că o săptămână de lucru de patru zile în sectorul public ar crea până la o jumătate de milion de noi locuri de muncă şi ar ajuta la limitarea creşterii ratei şomajului pe următoarele luni.
Numai că există și dezavantaje.
Unii economişti de centru dreapta cred că munca mai puţină ar afecta nivelurile de trai – pentru că și remunerația ar fi cumva una pe măsură. Cei care trăiesc și acum de pe o zi pe alta nu susțin ideea.