Tehnica prin care poate fi eliminată oboseala mintală cauzată de izolare. Cum ne ajută socializarea să revenim la normal
Mulți dintre noi așteaptă cu nerăbdare o vară de relativă libertate și mai multe ocazii de a ne vedea prietenii și familia. Dar vom aduce efectele lunilor de izolare în acele întâlniri, inclusiv sentimentul că abilitățile noastre sociale vor avea nevoie de o resetare. Iată cum combatem oboseala mentală cauzată de izolarea din pandemie.
Efectele mentale ale izolării din pandemie au fost profunde. S-a demonstrat că izolarea socială determină deteriorarea sănătății mintale a oamenilor chiar dacă nu au antecedente de probleme psihologice anterioare. Alături de această scădere a dispoziției, singurătatea a fost legată de o serie de probleme cognitive, inclusiv oboseală, stres și probleme de concentrare.
Într-un studiu recent, cercetătorii și-au propus să înțeleagă modul în care oamenii și-au revenit din perioada de izolare socială de anul trecut, urmărindu-și funcția cognitive. În mod promițător, s-a constatat că oamenii s-au recuperat rapid din problemele cognitive pe care le-au dobândit, atunci când li se oferă șansa de a socializa din nou ca înainte de pandemie.
Lockdown-urile au oferit psihologilor o oportunitate unică de a studia efectele izolării sociale asupra populației generale. Astfel de efecte sunt studiate în mod normal doar la adulții mai în vârstă sau în grupuri foarte specifice de oameni, cum ar fi astronauții, călătorii în deșert și exploratorii polari. Dar, de peste un an, oamenii obișnuiți de toate vârstele se confruntă cu perioade prelungite cu un contact social minim.
Izolarea din pandemie ne-a făcut pe toți mai anxioși, mai distrași, mai depresivi
Știm că oamenii obțin multe beneficii din socializare. Acestea variază de la prevenirea demenței și îmbunătățirea memoriei, până la îmbunătățirea concentrării și a capacității de a gândi clar. Când viețile noastre sociale n-au mai existat în martie anul trecut, s-au văzut efecte clare în acest sens.
Pentru a investiga ce se întâmplă atunci când socializarea revine, s-au chestionat, în cadrul studiului, sute de adulți scoțieni între mai și iulie 2020: o perioadă în care restricțiile naționale stricte de lockdown din Marea Britanie au fost treptat relaxate. A fost momentul perfect pentru a observa cum beneficiile socializării ar putea schimba modul în care gândesc și simt oamenii.
Astfel, s-a constatat că starea de spirit a oamenilor era cea mai scăzută atunci când cercetătorii s-au apropiat de ei în luna mai. Cei care trăiau singuri au suferit cel mai mult și au început să se simtă mai bine doar când restricțiile finale au fost relaxate, spre sfârșitul perioadei de sondaj, în iulie. Dar studiul a fost interesant prin prisma altor indicatori psihologici: dacă abilitățile cognitive ale oamenilor s-au îmbunătățit atunci când au mai multe oportunități de socializare.
Pentru a măsura acest lucru, participanților la sondaj li s-a solicitat să finalizeze o serie de teste online pentru a evalua schimbările în atenția, capacitatea de învățare, memoria de lucru și chiar percepția lor asupra timpului.
Socializarea ne ajută să depășim aceste momente care ne-au afectat
Atenția, capacitatea de învățare și memoria de lucru sunt esențiale pentru sarcinile pe care le-am putea îndeplini la locul de muncă sau în timp ce studiem. Sunt indicatori ai modului în care ne amintim lucrurile pe care le-am învățat, cât timp ne putem concentra asupra unei sarcini și cu câte sarcini putem jongla în capul nostru simultan.
Toți acești indicatori s-au îmbunătățit rapid pe măsură ce restricțiile s-au relaxat, cu îmbunătățiri clare săptămânal. Acest lucru sugerează că este posibil să ne bucurăm de o creștere la fel de rapidă a capacității noastre de a socializa și de a ne îmbunătăți calitatea vieții, atunci când restricțiile se relaxează.
Cu toții ne-am confruntat cu diferite grade de singurătate în izolare, așa că nu este de mirare că abia așteptăm beneficiile pe care le poate aduce socializarea. Descoperirile studiului oferă dovada concretă a faptului că izolarea ne face pe toți un pic mai distrași, mai înceți și mai obosiți – probleme cognitive care ar putea afecta performanța noastră la locul de muncă și interacțiunile noastre sociale în afara acestuia.
Dar viteza cu care funcția cognitivă se îmbunătățește odată ce oamenii au început din nou să socializeze, arată că există speranță. Pe măsură ce vremea și vremurile se îmbunătățesc și societatea se redeschide, studiul sugerează că contactul social reînnoit va inversa rapid și temeinic orice declin cognitiv pe care l-am experimentat în timpul lockdown-urilor.
Deși nu se poate nega că oamenii sunt creaturi sociale, psihologii încep acum doar să recunoască cât de importantă este interacțiunea socială pentru fiecare aspect al bunăstării și a capacității noastre mentale – și modul în care izolarea ne poate afecta sănătatea mintală și aptitudinile.