22 mart. 2021 | 10:04

Șoferii, buni de plată: se întâmplă cu polițele RCA și scumpirea e inevitabilă

ACTUALITATE
Șoferii, buni de plată: se întâmplă cu polițele RCA și scumpirea e inevitabilă

Piața RCA se pregătește de-o schimbare majoră. Dacă până acum erai nevoit să speri că celălalt șofer are poliță, în viitor lucrurile ar putea merge mai repede. Sunt însă voci care critică modificarea.

Iulius Marian Firczak, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, susține că noua politică de decontare directă înseamnă un mini-CASCO pentru șoferi. Polițele RCA ar fi mai scumpe cu 10% și acesta sustine că s-a ajuns în această situație din cauza unei legi proaste (legea 132/2017 a RCA) și a incompetenței supraveghetorului pieței asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Această schimbare ar fi cea mai importantă din istoria recentă a pieței RCA. Pe baza decontării directe, daunele vor fi achitate, în prima fază, de firma unde este asigurat chiar șoferul păgubit. Ulterior, cele două societăți de asigurări (a șoferului vinovat și a șoferului păgubit) își vor regla datoriile între ele.

„Practic, cetățenii sunt obligați să scoată bani mai mulți din buzunar, să cumpere un fel de mini-casco din cauza instituțiilor care nu și-au făcut datoria la timp. Totuși, în situația prezentă, decontarea directă poate ajuta la spargerea monopolului unor firme de asigurare care au și fost sancționate de-a lungul timpului pentru nerespectarea regulilor pieței. Prin decontarea directă, cetățeanul devine mai atent la ce asigurare își cumpără […].”
Iulius Marian Firczak

Economica.net notează, totuși, că Iulius Marian Firczak a fost implicat, alături de colegii săi de comisie, în mai multe discuții privind piața asigurărilor, entitatea al cărei secretar este. Și are cel mai important cuvând inclusiv în modificările legii RCA, aflate acum pe traseul legislativ.

RCA mai scump după modificare

Îngrijorarea principală e ca polițele RCA să se scumpească semnificativ după introducerea decontării directe obligatorii. Totuși, decontarea directă înseamnă că, în cazul unui accident, despăgubirile vor fi oferite direct păgubitului de către firma de asigurare la care acesta a încheiat polița.

În prezent, în cazul unui accident, păgubitul își repară mașina în baza asigurării încheiate de cel care e considerat vinovat de producerea accidentului. Adică primește banii pentru reparații de la compania celui care a provocat accidentul.

Pentru șoferi, chiar dacă vorbim de un preț mai mare, e eliminat riscul de-a aștepta după polița altui șofer.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele