20 mart. 2021 | 15:55

Acest robot de ultimă generație poate face ceea ce oamenii și-au dorit mereu

ACTUALITATE
Acest robot de ultimă generație poate face ceea ce oamenii și-au dorit mereu

Roboții sunt o invenție modernă concepută pentru a ne degaja pe noi, oamenii, de anumite sarcini. Fie de sarcinile suprasolicitante, fie de cele cotidiene, pentru a economisi timp, fie de cele periculoase, care ne pun în pericol viața.

Ultima invenție în materie de robotică va schimba pentru totdeauna felul în care oamenii trăiesc, fiindcă va facilita unele dintre cele mai periculoase activități umane. Robotul despre care vorbim are capacitatea fizică de a se deplasa la viteze constante, anterior programate, pe orice fel de suprafețe. Acest lucru e extrem de dificil pentru oameni, care nu au resursele fizice de a alterna orice fel de suprafață.

Robotul poate să își schimbe forma în mers și nu se lasă „intimidat” de obstacolele pe care le întâmpină în traseul său, neputând astfel să fie nici oprit, nici încetinit, nici pus în pericol de „misiunea” pe care o are, așa cum s-ar întâmpla, de pildă, în cazul în care această sarcină ar trebui îndeplinită de un om obișnuit.

O echipă de experți, în colaborare cu Universitatea din Oslo, a testat cu succes această idee cu un robot cu patru picioare care își adaptează corpul pentru a merge pe suprafețe noi așa cum le vede, performând mai bine decât un robot cu corp static.

Cercetarea este publicată în Nature Machine Intelligence.

Robotul DyRET va revoluționa mobilitatea

Robotul DyRET a fost conceput pentru a explora ideea unui robot care schimbă forma. Fiecare dintre cele patru picioare ale DyRET are două secțiuni telescopice, astfel încât să își poată schimba lungimea oaselor coapsei sau a tibiei. Reglajele sunt realizate de motoare încorporate în picioare și lungimile pot fi schimbate automat în timp ce robotul funcționează.

Tehnologia robotului e impresionantă

Motoarele pot schimba înălțimea DyRET cu aproximativ 20%, de la 60cm la 73cm înălțime. Deși vorbim de o diferența fizică de doar 13 centimetri, aceștia sunt vitali în performanțele deplasării.

Cu picioarele scurte, DyRET este stabil, dar lent, însă, odată extinsă lungimea, pasul său este mult mai lung, permițându-i să călătorească mai repede și să treacă peste obstacole, deși devine ușor mai instabil.

DyRET se bazează în deplasarea sa pe identificarea suprafețelor pe care merge. Pentru a-și putea adapta forma la aceste suprafețe, robotul a fost dotat cu niște senzori speciali care identifica caracteristicile de pe suprafețe. De asemenea, pentru a identifica calitatea acestor suprafețe, robotul a fost dotat, pe lângă senzori, și cu o camera 3D.

Când DyRET merge, acesta simte continuu mediul prin picioare și camera foto 3D. Când robotul detectează o schimbare a condițiilor solului, acesta se poate schimba la cea mai bună lungime a piciorului.

Mai mult decât atât, pe măsură ce robotul merge, acesta prezice continuu cea mai bună formă a corpului pentru teren, pe care să o folosească, pe măsură ce îl întâlnește, în timp ce își actualizează modelul cu măsurători în baza cărora „decide” care e forma optimă pe care trebuie să o adopte.

„În experimentele noastre, predicțiile DyRET se îmbunătățesc pe măsură ce merge, permițându-i să genereze rapid mișcări eficiente, chiar și pentru terenurile pe care nu le-a văzut până acum”, spun inventatorii săi.

Acest lucru este incredibil de benefic, mai ales atunci când nu putem prezice condițiile de mediu exacte în prealabil, prin urmare, robotul ar putea fi folosit în misiuni care i-ar pune în dificultate pe oamenii obișnuiți.