21 mart. 2021 | 09:54

Țeapa cu ‘Dedeman’ de care să te ferești în perioada asta. Românii naivi sunt fraieriți cu aceste mesaje

ACTUALITATE
Țeapa cu 'Dedeman' de care să te ferești în perioada asta. Românii naivi sunt fraieriți cu aceste mesaje

Dedeman e încă o mare companie de care escrocii se folosesc pentru diverse înșelătorii pe internet. Avertismentul vine de la specialiștii CERT-RO.

Specialiștii CERT-RO avertizează asupra unei nou înșelătirii pe internet. Escrocii se folosesc de numele companiei Dedeman pentru a-i păcăli pe cei naivi.

Dedeman și alte companii, folosite de escroci

„Sub pretextul organizării unui concurs cu premii (iPhone 12Pro), limitat ca timp (‘mai ai la dispoziţie X minute’) şi număr maxim de câştigători (50), atacatorii cer utilizatorilor să răspundă la o serie de întrebări legate de calitatea serviciilor, apoi solicită răspândirea link-ului către contactele din aplicaţia de mesagerie WhatsApp.
Miza în acest caz este redirecţionarea utilizatorilor pe alte site-uri, cu scopul de a genera trafic”, explică specialiştii CERT-RO, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Dedeman nu e singura companie de care escrocii s-au folosit pentru diverse înșelăciuni pe internet. Atacatorii s-au folosit și de numele unor lanțuri cunoscute de supermarketuri pentru a lansa tentative de fraudare a clienților din România. La un moment dat, a venit rândul Carrefour să îi fie copiată și utilizată identitatea vizuală într-o campanie de tip scam cu vouchere false de cumpărături. Și nici Mega Image n-a scăpat.

Ca și în cazurile precedente, încercarea de păcălire a utilizatorilor păstrează aceiași pași: 3 întrebări generice despre experiența la cumpărături în Carrefour, redirecționare către diverse site-uri potențial malițioase și răspândirea mai departe a campaniei către contactele de WhatsApp ale victimei.

Atacatorii din spatele campaniilor de tip scam care se folosesc de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarket-uri populare în România au același șablon folosit. Principalul mediu de propagare este cel mobil, răspândirea având loc prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp, iar utilizatorii sunt ademeniți să acceseze link-ul de posibilitatea câștigării unui ‘”Voucher GRATUIT 2500 Lei pentru a sărbători cea de-a 90-a aniversare’ sau alte asemenea mesaje înșelătoare.

În realitate, ești direcționat către site-uri fantomă sau poți ajunge chiar fără bani în cont dacă-ți introduci datele bancare. Verifică, întotdeauna, pe site sau pe pagina oficială de FB dacă se derulează sau nu un concurs la care ești invitat să participi.