ASUS G53s – Performanta mobila dusa la extrem [REVIEW]
Ce anume ne impresioneaza la un laptop? Ei bine de multe ori este de vina configuratia, designul, probabil pentru o parte dintre noi compania pe care il produce, mai ales cei care sunt fani declarati al acesteia sau poate chiar toate aceste aspecte. ASUS este un jucator destul de important pentru segmentul de gaming, mai ales prin productia de componente dedicate acestui segment, insa nici laptopurile nu raman greu de observat. Acest lucru se intampla atat la noi in tara cat si in multe altele din Europa unde producatorul are o prezenta impunatoare de modele concurand chiar si cu Acer la acest capitol. G53S este, sau mai exact va fi unul din ele, nu stim insa daca este pe raftul magazinelor gata de vanzare insa a trecut pe la noi prin laborator si va voi prezenta experienta personala cu acesta. Apropo de experienta personala, am decis pentru acest model sa adaug si o serie de „marturii” ale unor prieteni care au intrat in contact cu acesta.
ASUS G53S, la prima vedere iti taie rasuflarea, mai ales prin greutatea acestuia :), este vorba de doar 3.65 Kg, si asta fara adaptorul de curent.Il vom clasifica deci in categoria unui desktop replacement, mai ales pentru ca indeplineste si o a doua conditie, performanta ridicata. Avand in vedere ca 15.6 este pana acum cea mai indragita diagonala a ecranului cei de la ASUS au profitat si de acest lucru si au inclus pe langa configuratia extrema a acestui model si un display pe masura, cu rezolutie FullHD. Acest lucru inseamna in primul rand o concentratie foarte mare de pixeli deci prin urmare o imagine foarte clara.
Daca stau sa ma gandesc am mai intalnit acest tip de display insa nici unul dintre laptop-uri nu era destinat gaming-ului ci segmentului de business. Mai vreau sa fac o singura precizare legata de aceasta caracteristica, si anume cea referitoare la faptul ca daca detii o rezolutie FullHD pe un laptop de gaming ar trebui sa fie destul de bine echipat pentru a rula un joc la aceasta rezolutie. Cunoasteti faptul ca majoritatea laptopurilor, in special cele cu capabilitati 3D au o rezolutie de 1366×720 pixeli mai ales din motivul ca in modul 3D placa grafica este solicitata de 2 ori mai mult. Ei bine nici aici ASUS G53 nu dezamageste, placa nVidia GTX560 cu 2 GB memorie GDDR5 este capabila sa ruleze fara probleme cele mai noi titluri de jocuri pe rezolutia nativa a display-ului.
Am sarit peste un element cu care trebuia de fapt sa incep, design-ul. Am mai avut la test un model in trecut, un model din seria G care prezenta o forma si o configuratie pe masura, de la acelasi producator, si am invatat inca de acolo ca sistemul de racire este foarte bine gandit. Avem practic doua sisteme de racire dedicate procesorului si respectiv placii grafice, sisteme gandite sa preia aerul rece prin intermediul tastaturii sau a orificiile de sub aceasta si de evacuare a aerului fierbinte prin spatele laptop-ulu. Si aici situatia sta la fel. Acesta este de altfel si motivul pentru care G53S este unul dintre cele mai reci laptopuri de calibrul lui si de asemenea mai silentios. Cel putin pentru activitatile zilnice nici macar nu il auzi functionand, iar pentru partea de gaming pot sa spun cu mana pe inima ca este cel mai rece model de pana acum.
Observati cele doua fante de aerisire, cu o dimensiune ce ar face invidios orice laptop din categoria sa.
Designul acestuia a fost preluat de la unul din avianele de vanatoare americane, mie personal mi se pare ca arata mai mult cu un Lamborghini, nu ma refer aici la seria dedicata a producatorului de laptopuri cu acelasi nume. Cel mai bine pentru a observa si admira designul acestui model va las in compania unei galerii de imagini, care, in mod sigur sunt mai expresive decat o descriere a acestuia.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS G53S/|width=480]
Materialele folosite sunt de cea mai buna calitate. In primul rand este vorba de un plastic cu rigiditate foarte ridicata, acoperit pe parte din fata si pe capac cu o suprafata cauciucata, care atrage putine amprente, insa este infinit mai placuta si mai eleganta decat laptopurile cu o suprafata acrilica. Materialul aderent este mai fin pe partea interioara aferenta wristpad-ului fiind foarte comod in timpul folosirii intense.
Despre touchpad si tastatura am putea elabora o intreaga pledoarie, fiind vorba insa de un laptop de gaming trebuie sa ne axam pe lucruri mai importante. Mentionez doar ca touchpad-ul are dimensiuni absolut generoase iar tastatura are o cursa destul de scurta, exacta si de asemenea un nivel redus de zgomot la folosire. Acest lucru ma incanta pe mine personal pentru ca redactarea acestui review a fost o adevarata placere. Nu mi-a placut insa faptul ca se flexeaza destul de mult, si sa spunem ca pentru scris nu este o atat de mare problema insa pentru gaming poate fi chiar chinuitoare, va trebui sa apesi destul de tare pe taste pentru a avea o acuratete mai ridicata si a trece de punctul de flexare al acesteia. Voi adauga insa un element care poate surclaseaza aceste neajunsuri, tastatura este iluminata discret pentru a fi cat mai bine vizibila si pe timp de noapte.
Un alt element care pana acum nu era activ, insa pe G53S functioneaza perfect sunt butoanele din parte dreapta de deasupra tastaturii. Primul porneste sau opreste iluminarea tastaturii, al doilea regleaza power managementul si consumul de curent al laptopului iar al treilea cel cu logo-ul ROG se ocupa de schimbarea profilului de culoare pentru ecran. De ce spun in cazul nostru? Pentru ca mai exista o varianta a acestui laptop care nu stiu cat de curand o vom vedea la noi pe piata. Da, am spus nu stiu pentru ca nu stiu!
Pe partea dreapta avem unitatea optica, un Blu-Ray reader si doua porturi USB 2.0 asezate chiar spre marginea din fata. Nu spun acum ca ar putea incomoda in mode dosebit prin ocuparea acestora cu unul sau doua stick-uri USB insa as fi preferat sa fie asezate mai spre parte din spate a carcasei. Nu cred insa ca vor fi multi utilizatori care vor folosi acest laptop exclusiv pe genunchi avand in vedere greutatea ridicata si temperatura ceva mai mare in partea de jos a acestuia.
Un alt element foarte important este configuratia, pe care o aveti mai jos in detaliu.
- CPU: Intel Core i7- 2630QM (2.0 GHz, up to 2.90 GHz with Turbo Boost, 6M L3 cache)
- Chipset: Mobile Intel HM67 Express Chipset
- RAM: 8 GB DDR3 with 4 SO-DIMM slot (1 hidden)
- GPU: NVIDIA GeForce GTX 560 (2 GB GDDR5)
- Display: 15.6’’ 1920×1080 LED backlight
- HDD: 640 GB 5400 RPM
- Unitate Optica: Blu-ray reader
- Card Reader: Da
- Baterie: Lithium-ion 5200mAh, 74Wh
- Conectica: 1xHDMI, 3xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, VGA, LAN
- Geutate: 3.65 Kg(no adapter)
- Altele: Backlit keyboard, dual-fan
Avem parte de unul dintre cele mai puternice procesoare posibile pe acest model, un Intel Core i7 din generatia a doua, Sandy Bridge, o cantitate de nu mai putin de 8 GB memorie RAM si mai sus mentionatul procesor grafic foarte capabil. Un lucru cu care nu sunt de acord, da aici incep sa imi exprim nemultumirile, este HDD-ul de 640 GB cu doar 5400 rpm. Personal as alege un upgrade chiar in momentul achizitionarii la un HDD Hibrid, acela cu 4 GB memorie cache de tip SSD. Plusul de performanta este deloc neglijabil iar costurile sunt nesemnificative in raport cu acesta.
La capitolul conectica sta foarte bine, un port HDMI sau D-SUB asigura conexiunea video iar portul USB 3.0 asigura transferul rapid al datelor de pe , si pe acesta. Toate acestea sunt situate pe partea dreapta, alaturi de conectorii pentru audio, cel de retea LAN si cel de alimentare. De ce s-a ales aceasta pozitie pentru conectorul de alimentare? Foarte posibil motivul sa fie acelasi pentru care unitatea optica este in partea stanga, si anume o reconfigurare completa a interiorului acestuia si sistemul de evacuare al aerului fierbinte separat de restul componentelor si care ocupa toata partea din spate. Greutatea, ei bine nu este de neglijat, insa nu mi-as face griji pentru ca in mod sigur nu ar fi prima alegere pentru cineva care calatoreste destul de mult sau nu detine o masina.La cele 3.65 Kg se mai adauga cel putin 600 de grame ale alimentatorului de curent, greutatea totala depasind 4 kilograme. De ce luam si adaptorul in calcul? Pentru ca autonomia nu este foarte ridicata, totusi configuratia laptopului rivalizeaza chiar cu sistemul de teste folosit de noi.
Daca tot vorbim de teste haideti sa vedem si cum s-a comportat in acestea. Am preluat intai partea sintetica si apoi am rulat ceva jocuri pentru a vedea capabilitatile acestuia. Pentru aceasta am folosit PCMark Vantage in prima faza si apoi 3DMark Vantage. Comparatia a fost facuta tot cu un laptop ASUS G73JH, tot la o rezolutie FullHD a ecranului.
[table id=84 /]
Probabil observati o diferenta impresionanta de performanta la 3DMark Vantage la scorul procesorului, fapt ce demonstreaza puterea de calcul foarte mare a noului Sandy Bridge de pe G53S. Favoritzat insa pe parte de grafica de catre 3DMark este AMD Radeon-ul 5870 din G73, rezultatele sunt pe masura. Acum pe partea de gaming rezultatele sunt destul de impresionante as putea spune. Sunt insa unele jocuri care nu pot rula in FullHD cu detalii nici macar medii, si aici nu avem nimic de comentat pentru ca oricum sunt cele mai bune rezultate de pana acum pentru un laptop. Jocurile au fost rulate in 3 rezolutii zic eu standard cu setari medii pentru primele doua si setari aproape de minim pentru FullHD. Rezultatele sunt exprimate in FPS – frame-uri pe secunda.
[table id=85 /]
Asa cum se poate observa G53S face fata aproape fara nici o problema la jocuri de ultima generatie si nu numai, acest lucru se intampla chiar si la rezolutia maxima a display-ului.
In concluzie eu pot recomanda acest model pentru orice gamer fie el ocazional sau inrait, chiar daca alte variante de genul Alienware par ceva mai apetisante. Configuratia si raportul pret performanta pentru acest model este mult mai bun decat orice alt model de laptop construit in acest scop. Nu voi face exces de zel in concluzie, rezultatele vorbesc de la sine insa am o mica surpriza. Am rugat cateva persoane sa isi dea cu parerea despre laptop dupa ce le-am explicat configuratia si performantele acestuia. Mai are rost sa spun ca toti au fost mai mult decat incantati. Nu am sa intru in detalii insa voi mentiona job-ul fiecaruia si varsta pentru a va face o idee mai buna asupra celor care au intrat in contact cu el.
Mihai – Agent Vanzari -26 ani – „Din punct de vedere al lucrului, am nevoie de portabilitate si este mult prea greu pentru a fi carat in spate toata ziua. Trebuie sa recunosc ca touchpad-ul si tastatura este excelenta, performantele sunt incredibile, depasesc cu mult ceea ce sta la mine sub birou si pentru care am scos aproape 40 de milioane anul trecut din buzunar, as prefera un laptop de genul care sa nu imi ocupe atat de mult spatiu si sa fie si atat de linistit. M-am saturat de ventilatoarele de la computerul meu. Din punct de vedere personal este un must-have.”
Andrei – Copil Rasfatat – 13 ani – „Imi merge Call Of Duty bestial, ce bine se vede monitorul, nici nu stiam ca arma asta are atat de multe detalii. Maaaama ce misto e DIRT-ul, e acelasi de la mine de acasa? De ce se vede asa de bine aici. Tati, vreau sa il luam, hai sa il luam, pot sa il iau? Vreau sa il iau….. ” (nu mai comentez mai departe, a fost destul de greu sa il conving atat pe el cat si pe tatal lui ca nu este de vanzare)
Dan – Director Marketing / Gamer Ocazional – 43 ani – Sunt adeptul unui laptop cu o alura de business, detin un ThinkPad si recunosc ca ocazional prefer sa imi petrec timpul cu un joc de calitate, insa pana acum nu am vazut un laptop atat elegant cat si performant. Pot sa spun ca este elegant chiar in ciuda faptului ca este de 2 ori mai gros ca si laptopul de servici, si sunt destul de sigur ca as fi tentat sa imi continui misiunile la servici daca as detine asa ceva. Asta cel putin daca as reusi sa il dezlipsec pe fiul meu care va pune stapanire pe el. Este o adevarata bijuterie tehnologica.