06 mart. 2021 | 09:20

Frauda cu vaccinuri anti-Covid a ajuns la miliarde de euro. Cum încercau escrocii să obțină bani?

CHESTII
Frauda cu vaccinuri anti-Covid a ajuns la miliarde de euro. Cum încercau escrocii să obțină bani?

12 state membre au sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), cu privire la faptul că au primit oferte false pentru vaccinuri anti-coronavirus.

Cele 12 state membre au anunțat că au primit oferte de cumpărare pentru până la un miliard de doze de vaccinuri, în valoare de 14 miliarde de euro.

Din fericire, aceste tranzacții nu s-au materializat. Ofertele erau o înșelătorie, escrocii urmând doar să încaseze banii și să dispară, spun autoritățile. „Obiectivul escrocilor este de a convinge autorităţile publice să facă plăţi importante pentru a-şi asigura achiziţia, iar după aceea să dispară cu banii”, au transmis reprezentanții OLAF.

Escrocii încearcă să convingă guvernele europene că vaccinurile lor sunt autorizate de instituțiile abilitate în domeniu.

Metoda de înșelătorie nu este nouă

Metoda de înșelătorie nu este nouă, spun cei de la OLAF. Escrocii au încercat și la debutul pandemiei să lanseze oferte false de cumpărare cu materiale de protecție sanitară, spune OLAF.

Cine lansează aceste oferte false de vânzare a vaccinurilor anti-Covid?

OLAF a realizat și o descriere a profilului companiilor care lansează astfel de oferte, în scop de escrocherie. De exemplu, spun experții OLAF, de obicei aceste companii sunt firme care până de curând nu aveau activitate, sau care aveau un alt obiect de activitate până la distribuția de vaccinuri anti-Covid-19.

Un alt semn de identificare este acela că astfel de companii au sediul în afara Uniunii Europene, arată OLAF.

Vaccinuri false made în China

De curând, și China a fost zguduită de un scandal legat de vaccinuri falsificate. Escrocii urmăreau tranzacționarea de substanțe contrafăcute, pe care intenționau să le vândă pe piață că fiind vaccinuri împotriva noului coronavirus.

La finele lunii februarie, autoritățile chineze au arestat peste 80 de cetățeni, sub acuzația de practicare ilegală a medicinei, dar și pentru fraudă cu vaccinuri.

Potrivit presei locale, poliția a descoperit că persoanele implicate ”obtin profituri uriașe prin inserarea soluției saline în fiole pentru procesarea și fabricarea vaccinurilor false împotriva coronavirusului și vânzarea acestora la un preț mai mare”.