02 mart. 2021 | 20:17

Toți șoferii trebuie să știe asta acum. Ai primit o amendă de circulație? Iată cum ai putea scăpa de ea

CHESTII
Toți șoferii trebuie să știe asta acum. Ai primit o amendă de circulație? Iată cum ai putea scăpa de ea

Dacă ai fost vreodată sancționat în trafic de Poliția Rutieră, trebuie să știi că amenda poate fi contestată, iar acest procedeu nu este deloc greu, o poți face chiar tu, fără prea mari bătăi de cap.

Pentru început trebuie să știi că a fost prelungită perioada în care poți plăți amenda, la jumătate din valoarea ei. Dacă înainte era vorba de doar 48 de ore de la întocmirea procesului-verbal de către polițiști, acum ai la dispoziție 15 zile pentru a achita amenda, la jumătate din contravaloarea ei.

Conform Legii nr. 203/2018, termenul curge, la fel ca înainte, „de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal”.

Dacă, totuși, nu vrei să plăteșți și consideri că ești nevinovat, iar acuzațiile care se imputa sunt nefondate, iată ce trebuie să faci:

Trebuie să semnezi procesul-verbal întocmit de autorități, vei avea nevoie de el la depunerea contestației.

Înainte a contesta e bine să achiți amenda, ca măsură de precauție

Experții susțin că, deși intenționezi să conteșți amenda, ar trebui să îți iei o măsură de precauție și să o plătești înainte, în termenul prevăzut de lege. Explicație e simplă: apuci să plătești jumătate din valoarea amenzii, iar dacă instanța îți va da ție dreptate, suma îți va fi restituită. Dacă nu vei avea dreptate și se va constată că polițiștii care te-au amendat au făcut-o respectând legea, atunci nu vei mai fi nevoit să achiți toată amenda, și vei scapă cu jumătate pe care deja ai achitat-o. Este vorba doar despre o „plasa de siguranță”.

Trebuie să întocmeșți un dosar

Pentru a contesta o amendă, trebuie să te adresezi judecătoriei. Trebuie să alcatuiesti un dosar, care trebuie să cuprindă toate probele ce îți dovedesc nevinovăția, plus o copie a procesului-verbal primit de la agentul de poliție ( cel despre care am spus mai sus că trebuie să îl semnezi în momentul în care eșți sancționat, el nereprezentand o recunoaștere a vinovăției, ci doar o formalitate).

De asemenea, dacă ai plătit deja amenda, trebuie să soliciți scris că vrei ca banii să îți fie înapoiați.

Sentința

Dacă judecătorul decide că nu ai dreptate, nu dispera! Ai la dispoziție 15 zile pentru a face apel la decizia judecătorului care ți se pare nefavorabilă ție.

Însă, mare atenție: Noua contestație trebuie realizată la secția de contencios administrativ a tribunalului, fără însă a fi nevoie că apelul să fie motivat în scris. Conform Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, Art. 34, alineatul 2, „Motivele de apel pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Apelul suspendă executarea hotărârii”.

Citește cu atenție procesul-verbal

Potrivit legislației în vigoare, există câteva situații standard, în care procesul-verbal este considerat din start că fiind invalid: „Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu”.

Dacă descoperi o astfel de neregulă pe procesul tău verbal, nu înseamnă că amenda se anulează din oficiu. Trebuie doar să depui o contestație la judecătorie. Spre deosebire de situațiile anterioare, în acest caz depunerea contestației e doar o formalitate necesară, contravenientul având succesul asigurat.