16 feb. 2021 | 11:11

Cercetarea desprinsă din filme SF: „robotul” care a creat un cod genetic sintetic

ACTUALITATE
Cercetarea desprinsă din filme SF:

Am văzut algoritmi de inteligență artificială care creează imagini în cea mai mare parte credibile ale fotografiilor, lucrărilor de artă, articolelor de știri și chiar Pokémoni. Dar acum, o echipă de oameni de știință duce lucrurile cu un pas mai departe, cu un algoritm pentru a genera întregul cod genetic al unei persoane.

Folosind un tip de inteligență artificială, numită Rețea Adversarială Generativă (GAN), în care doi algoritmi generează rapid un fel de ieșire, își verifică munca în raport cu exemplele din lumea reală și rafinează lucrurile pe măsură ce evoluează, echipa a reușit să reproducă genomurile umane realiste.care se spune că nu se pot distinge de ceea ce este real, potrivit cercetărilor descoperite pentru prima dată de The Next Web.

Cum a fost creat un cod genetic nou

Spre deosebire de alte proiecte GAN care sunt menite să fie mici ciudățenii distractive ale inteligenței artificiale, echipa de cercetători de la Universitatea Tartu din Estonia și Universitatea Paris-Saclay din Franța care au dezvoltat proiectul genomului artificial spun că secvențele lor genetice false au valoare reală ca instrument pentru cercetătorii genetici.

Aceștia susțin în lucrarea lor, care a fost publicată recent în revista PLOS Genetics, că aceste coduri ADN ar putea ajuta la continuarea experimentării genetice. Fără a compromite confidențialitatea persoanelor reale care ar trebui să renunțe la datele lor genetice.

Știm cum arată chipul uman, faimoasele opere de artă și pokémonii. Deci, pentru algoritmii de inteligență artificială, învățarea din aceste exemple și construirea propriilor lor versiuni nu este o problemă. Dar, în ceea ce privește genomul uman, există încă atât de multe întrebări despre ceea ce fac diferitele părți și înseamnă că nu este cu adevărat fezabil să îl conectezi la un algoritm ca date de antrenament.

Va avea aplicații practice această descoperire?

„Ideea mea inițială este că e interesant, dar nu sunt sigur că văd implicații practice reale pentru cercetare chiar acum”, a declarat pentru Futurism Deanna Church, vicepreședinte al Mammalian Business Area and Software Strategy al companiei de biotehnologie Inscripta. „O mulțime din comunitatea științifică încearcă în continuare să-și dea seama cum funcționează necodificarea (cea mai mare parte) genomului. Doar pentru că nu poți distinge din punct de vedere computerizat aceste genomuri generate de genomurile reale nu înseamnă că au motive funcționale și domeniile care sunt importante. Există multe din acestea, pe care încă nu le înțelegem”.

Adevărata întrebare din mintea noastră este dacă aceste genomuri generate de GAN s-ar compila de fapt, ca să spunem așa, într-o secvență genetică umană reală și funcțională. Autorii lucrării nu au răspuns la această dilemma. Dar în această privință, spune Church, scenariul nu este prea optimist.

„În ceea ce privește „compilarea” aceasta într-un om – cu siguranță nu văd calea către așa ceva”, a spus Church pentru Futurism. „Există o cale lungă de la generarea de secvențe de genom computerizat până la transformarea acestora într-o celulă umană, cu atât mai mult un om”.

Cercetătoarea adaugă că ea cu siguranță crede că lucrarea este interesantă, dar nu vede aplicații practice ale acesteia chiar acum.