09 feb. 2021 | 11:22

Biologul care s-a infectat, în mod conștient, cu 50 de paraziți. De ce a făcut acest lucru

ACTUALITATE
Biologul care s-a infectat, în mod conștient, cu 50 de paraziți. De ce a făcut acest lucru

În urmă cu aproape un an, biologul marin Jimmy Bernot a decis să lase 50 de paraziți să creeze drum prin încheietura mâinii și să se înmulțească în corpul său. Totul în numele cercetării unui vaccin.

Bernot, expert în crustacee la Muzeul Național de Istorie Naturală, a fost plătit pentru a fi injectat fie cu un vaccin experimental împotriva viermilor, fie cu un placebo – nu a aflat niciodată care – pentru a vedea ce se întâmplă după ce viermii i-au infectat corpul.

„Iată povestea modului în care m-am oferit voluntar să fiu infectat cu 50 de viermi paraziți timp de un an, ca parte a unui studiu de cercetare”, a scris el pe Twitter la începutul unei lungi povestiri despre experiență.

Ce s-a întâmplat după ce și-a injectat paraziți

Acești viermi sunt paraziți care pot, în cazuri grave, să provoace probleme medicale, cum ar fi anemie, pierderea nesănătoasă în greutate și durere, potrivit MEDizzy. Sunt deosebit de frecvenți în zonele fără instalații sanitare, deoarece gazdele infectate pot răspândi mii de viermi prin fecale.

Așadar, biologul s-a infectat conștient cu viermi și totul a început ca o senzație de furnicături și a dat naștere unei erupții cu mâncărime intense. Dar asta a fost doar prima dintre numeroasele părți ciudate ale studiului.

În scurt timp, Bernot aducea un eșantion din fecalele sale la laborator, la fiecare două săptămâni, astfel încât oamenii de știință ai studiului să poată număra numărul de ouă de parazit pe care le aruncau. Desigur, în cele din urmă a încetat să meargă la laborator din cauza pandemiei de coronavirus, așa că cercetătorii au început să viziteze casa lui Bernot pentru a recupera mostra.

La un moment dat, spune Bernot, fiecare dintre probele sale de scaun avea în jur de 7.000 de ouă. Viermii s-au înmulțit în sistemul său și la fel de repede au murit când a fost tratat cu medicamente împotriva viermilor, după terminarea studiului.

Experiența, a spus Bernot, i-a oferit o nouă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă a fi de cealaltă parte a cercetării pentru o schimbare și a tipurilor de sacrificii pe care oamenii le fac pentru a-și aduce contribuția la știință.

„În aceste zile avem atât de multe medicamente, tratamente și vaccinuri care ne fac viața mult mai ușoară”, a scris Bernot într-un tweet. „Este ușor să treci cu vederea toată munca și sacrificiul de sine care le fac sigure și eficiente”.