09 feb. 2021 | 11:21

Acest plasture ar putea înlocui acul la analizele obișnuite de sânge

ACTUALITATE
Acest plasture ar putea înlocui acul la analizele obișnuite de sânge

Data viitoare când ai nevoie de niște analize medicale, este posibil ca un medic să nu extragă sânge. În schimb, s-ar putea să apese pe suprafața pielii un mic plasture acoperit cu micro-ace.

O echipă de oameni de știință de la Școala de Medicină a Universității din Washington a proiectat un plasture de unică folosință, de dimensiunea unui centimetru, care poate detecta biomarkeri și alți compuși, pentru a căuta semne de boală sau alți factori de sănătate, relatează Wired.

Plasturele, acoperit cu ace cu o lungime mai mică de un milimetru, se apasă pe piele pentru a atinge lichidul interstițial, lichidul bogat în proteine ​​care înconjoară celulele pielii. Acest fluid, spun ei, poate face testele medicale mai simple, mai puțin invazive, mai accesibile și chiar de 800 de ori mai sensibile decât testele biomarker tradiționale.

Acest plasture ar putea revoluționa modul în care facem analize

„Acesta este elementul critic aici”, a declarat pentru Wired savantul Srikanth Singamaneni. Singamaneni este autorul principal al cercetării, care a fost publicată luna trecută în revista Nature Biomedical Engineering. „Am arătat că putem folosi acest plasture pentru a îmbunătăți semnificativ sensibilitatea imunotestelor”.

Cele mai multe evoluții în microacele s-au concentrat pe administrarea de medicamente sau vaccinări. Dar aceeași tehnologie pare să poată ajuta medicii să acceseze acest fluid interstițial, care a fost mult timp văzut ca o resursă utilă din punct de vedere medical, dar care este dificil de accesat prin mijloace convenționale.

„Sângele este o mică parte din fluidul din corpul nostru”, a declarat pentru Wired inginerul chimic George Tech Mark Prausnitz, care nu a lucrat la noua lucrare, dar a efectuat cercetări similare în trecut. „Alte fluide ar trebui să aibă ceva util – este greu să obții aceste fluide”.

Plasturele cu micro-ace, spun autorii studiului, ar trebui nu doar să facă testarea medicală mai simplă, ci și să facă posibilă testarea în părți ale lumii unde consumul și accesul la echipamente ar putea fi limitat.

„Există o mare nevoie de bio-diagnostic în țările cu venituri mici și medii – și chiar și în zonele rurale ale Statelor Unite”, a spus Simgamaneni pentru Wired.