Creierul uman, sursă de inspirație pentru a face „roboții” mai inteligenți ca niciodată
Nu este neobișnuit ca dezvoltatorii de inteligență artificială să se inspire din creierul uman atunci când își proiectează algoritmii sau circuitele pe care rulează. Însă acum un proiect duce această inspirație biologică un pas mai departe.
Oamenii de știință de la Universitatea Aston din Anglia integrează fizic celulele stem ale creierului uman în microcipuri de inteligență artificială, potrivit unui comunicat de presă al universității. Scopul, spun oamenii de știință, este de a depăși limitele a ceea ce poate face inteligența artificială, împrumutând unele dintre capacitățile de procesare ale creierului uman.
Proiectul Neu-ChiP vrea să ducă algoritmii de inteligență artificială la un alt nivel
Proiectul, supranumit Neu-ChiP, sună ca începutul unui film SF în care atotputernica inteligență artificială ia controlul asupra lumii. De obicei, astfel de proiecte în domeniul sistemelor neuromorfe sau inspirate de creier se concentrează pe eficientizarea algoritmilor de inteligență artificială. Dar Neu-ChiP își propune să le facă și mai puternice.
„Scopul nostru este de a valorifica puterea de calcul de neegalat a creierului uman, pentru a crește dramatic capacitatea computerelor de a ne ajuta să rezolvăm probleme complexe. Credem că acest proiect are potențialul de a trece prin limitările actuale ale puterii de procesare și consumului de energie, pentru a aduce o schimbare de paradigmă în tehnologia de învățare automată.”
David Saad, matematician la Universitatea Aston
De obicei, algoritmii de inteligență artificială inspirați de creier se vor baza pe neuroni artificiali sau circuite inspirate de creier. De fapt, punerea în aplicare a celulei biologice în sine, prin contrast, ar putea salva echipa de unele dintre acele probleme de inginerie.
„În Neu-ChiP, nu vom modela doar un sistem format din multe componente extraordinar de complexe – celule neuronale umane – dar vom încerca să mergem cu mult mai departe de atât. Scopul nostru este de a conduce sistemul neuronal într-o stare în care va fi capabil să efectueze calcule nontriviale.”
Rémi Monasson, director de cercetare la Centrul Național de Cercetări Științifice din Franța și collaborator la Neu-CoP