Adevăratul efect al pandemiei de coronavirus: sute de milioane de locuri de muncă, evaporate
Spitalele pline sau copiii care nu mai fac școală ca pe vremuri reprezintă doar o parte infimă din consecințele pandemiei. Consecințele economice abia încep să se resimtă.
Din ce în ce mai mulți analiști sunt de părere că vom vedea pagube pe termen lung mai grave decât în 2008, din cauza crizei economice provocate de pandemie. În 2020, la nivel global, aproximativ 255 de milioane de locuri de muncă au dispărut brusc, iar viitorul este departe de a fi roz. Nu de alta, dar pandemia nu s-a încheiat. Aceasta este concluzia la care a ajuns Organizația Internațională a Muncii (ILO), citată de Bloomberg.
În 2021, companiile și simpli angajați sunt mai adaptați la condițiile de lucru în pandemie. Chiar și așa, nivelul orelor de muncă din acest an este improbabil să se apropie prea mult de situația premergătoare crizei sanitare provocată de Covid-19, se arată în raportul ajuns online în urmă cu câteva zile.
La nivelul fundamental, conform celor mai optimiste prognoze pentru anul în curs, 2021 ar trebui să se încheie cu un minus de 90 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Din nou, referința este 2019, perioada de dinainte de pandemie.
„Semnele revenirii sunt încurajatoare, dar sunt fragile şi nesigure. Trebuie să ne amintim că nicio ţară şi niciun grup nu îşi poate reveni pe cont propriu”, a atras atenția Guy Rider, director-general al ILO.
Oficialul a folosit cuvântul ”măcel” pentru a explica gravitatea situației actuale și a clasificat-o ca fiind fără precedent în istoria planetei. Dacă faci un calcul simplu, discutăm de un impact economic negativ cam de patru ori mai mare, comparativ cu ce s-a întâmplat în 2008 – 2009.
Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, , declinul din T3 a fost mai puţin dramatic decât s-a estima anterior, pe fondul unei reveniri economice mai puternice. ”Mai puțin dramatic” fiind cuvintele cheie în acea afirmație. De asemenea, declinul de 4,6% înregistrat în trimestrul patru pe orele de muncă – echivalent cu 130 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă – a fost mai slab decât arătau predicţiile. Una peste alta, într-un scenariu realist, cei care și-au pierdut locul de muncă în 2020 nu și-l vor recupera în 2021.