01 feb. 2021 | 10:11

Afecțiunea gravă provocată de COVID-19 despre care trebuie să discutăm mai des și mai mult

ACTUALITATE
Afecțiunea gravă provocată de COVID-19 despre care trebuie să discutăm mai des și mai mult

De-a lungul pandemiei, unul dintre aspectele cele mai derutante ale coronavirusului a fost prevalența unor noi boli mintale sau neurologice în rândul pacienților care au fost infectați cu Sars-Cov-2.

Acum există și mai multe dovezi care le leagă pe cele două. Aproximativ unul din opt pacienți cu coronavirus pare să ajungă să fie diagnosticat cu prima lui afecțiune neurologică sau psihiatrică în termen de șase luni, potrivit noilor cercetări ulterioare efectuate de Universitatea din Oxford, care a investigat și anterior această legătura.

Sars-CoV-2 ar cauza anumite afecțiuni mintale

Acest număr crește și mai mult dacă pacienții cu COVID-19 au avut deja antecedente de afecțiuni psihiatrice sau legate de creier – un număr tulburător de mare de comorbidități, care este încă slab înțeles de experți.

În același timp, există unele limitări serioase ale studiului, care nu a fost încă analizat prin evaluarea inter pares sau prin procesul de publicare academică. Este posibil ca mulți dintre acești pacienți să fi avut deja afecțiuni psihiatrice înainte să ia coronavirusul, dar să nu fi căutat sau primit niciodată un diagnostic formal sau asistență medicală, relatează The Guardian. Asta ar face să pară că ambele afecțiuni au apărut aproximativ în același timp, pur și simplu pentru că medicii nu aveau dosare medicale existente pe care să se bazeze.

Aceste coincidențe ar putea contesta concluziile studiului, dar cu siguranță nu le-ar invalida, a declarat pentru The Guardian psihiatrul Oxford și autorul principal al studiului Dr. Max Taquet. Acest lucru se datorează faptului că, pe lângă tulburările psihiatrice, cum ar fi depresia, studiul a inclus și afecțiuni neurologice mai urgente, inclusiv accidente vasculare cerebrale sau sângerări intracraniene.

Nu există însă nicio indicație că COVID-19 provoacă, de fapt, toate aceste probleme. Dar oamenii de știință au aflat că coronavirusul poate avea impact asupra sistemului nervos central, justificând o privire mai atentă.

Și acest nou studiu este deosebit de util în acest sens, a declarat pentru The Guardian, psihiatrul King’s College, Dr. Tim Nicholson, care nu a lucrat la acest studiu. El susține că poate ajuta medicii să-și dea seama care sunt condițiile care sunt mai strâns legate de coronavirus și care ar putea fi mai puțin riscante.