Cum a devenit TikTok raiul celor care te învață la fraude fiscale și investiții proaste
TikTok e rețeaua care are acum poate cea mai mare tracțiune în rândul tinerilor și nu numai. Dar unde-s mulți la un loc și unde se dezbat multe apar și pericolele.
Pe TikTok se întâmplă multe și se pare că rețeaua de socializare a prins extrem de bine inclusiv în România, din moment ce e preferată chiar și de cei din mediul rural, care au acces reduc la diverse resurse. Dar platforma se poate dovedi și periculoasă din mai multe puncte de vedere.
Pe lângă sfaturi legate de mișcări de dans virale și diverse activități DIY, utilizatorii sunt expuși și la sfaturi dubiose legate de fraude fiscale sau investiții proaste. Și aceste informații vin de la conturi urmărite de milioane de oameni, scrie Vox.
Pericolele de pe TikTok referitoare la fraude fiscale și investiții proaste
Pe rețeaua de socializare, astfel de postări vin, de regulă, însoțite de hashtaguri de genul #FinTok sau #StockTok. E un segment extrem de popular și multe conturi au adunat milioane de urmăritori în acest fel. Doar că totul e un fals, o fraudă în sine – fraudă de incredere.
Așa-zișii experți te învață cum să ai grijă de finanțele proprii, ce trebuie să faci ca să accesezi o linie de credit și explică diferențele în cazul multor termeni fiscali-bancari pe care, de fapt, nu-i înțeleg. Scopul, intenționat sau nu, e inducerea în eroare a celor creduli și a utilizatorilor naivi. Mai mult, pe TikTok se răspândesc și mituri financiare, scamatorii și diverse alte informații care deformează adevărul.
Cu alte cuvinte, n-ar trebui să te încrezi în cei care-ți spun acolo în ce să-ți investești banii, ce acțiuni să cumperi sau cum să păcălești, sub o formă sau alta, sistemul. Pentru că totul e, de fapt, doar o escrocherie. De asemenea, nu te încrede nici în cei care-ți promit că te vei îmbogăți peste noapte dacă trimiți o anumită sumă de bani în cine știe loc sau cine știe cui.
Unicul scop al celor care te învață asemenea lucruri e să strângă mai mulți urmăritori și atât. E valabil nu numai pentru TikTok, ci și-n alte colțuri ale internetului, aflate la vedere sau nu. Metodele nu sunt noi, escroci au existat de când lumea.
Doar că internetul i-a făcut pe toți mult mai vizibili. Și pe ceilalți mai creduli.