19 ian. 2021 | 07:06

Vaccinarea împotriva noului coronavirus, voluntară: Comisia Europeană încearcă să calmeze spiritele

ACTUALITATE
Vaccinarea împotriva noului coronavirus, voluntară: Comisia Europeană încearcă să calmeze spiritele

Din momentul în care a început distribuția vaccinurilor împotriva noului coronavirus, s-au vehiculat o serie de restricții pentru cei care refuză să fie imunizați. Comisia Europeană vine cu lămuriri.

Uniunea Europeană este formată din țări democratice, chiar dacă există câteva tendințe extremiste în anumite teritorii. Din acest motiv și nu numai, vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie nicăieri. Oficialii Comisiei Europene au ținut să insiste asupra faptului că, în funcție de opțiunea fiecărui, nu vor exista drepturi diferite. Declarațiile au fost preluate de Associated Press și citate de Mediafax.

„Vaccinarea este voluntară”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, argumentând că unele persoane pur şi simplu nu vor vrea să se vaccineze, iar altele nu vor putea fi vaccinate din raţiuni medicale.

„Luăm toate măsurile de precauţie astfel încât să nu creăm baze pentru tratarea diferită a acestor persoane sau vreo limitare a drepturilor”, a subliniat Maroš Šefčovič, citat de agenţia Associated Press.

Cu toate acestea, Maroš Šefčovič a precizat totuși că prioritatea va fi colectarea de date, la nivel european, despre mutaţiile suferite de coronavirus şi despre modul în care acţionează vaccinurile. „Trebuie să ne asigurăm că datele vor fi colectate electronic prin respectarea tuturor reglementărilor privind sfera privată şi că acest lucru se va face prin platforme interoperaţionale, astfel încât să avem acces comun la date; este necesar să avem date despre eficienţa vaccinurilor, pentru evaluarea întregului proces de vaccinare”, a subliniat Maroš Šefčovič.

În final, dacă vor exista beneficii suplimentare pentru cei vaccinați, precum dreptul de a călători nestingherit cu avionul, acele măsuri vor fi definite și implementate de companii private, care au dreptul să-și selecteze clientela. Este îmbucurător faptul că UE nu va încuraja un astfel de comportament, dar este improbabil să aibă instrumentele prin care să restricționeze practicile vehiculate în ultimele săptămâni și luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele