Toți cei care au cont bancar trebuie să afle urgent: Banca Transilvania a dezvăluit ce s-a întâmplat
Banca Transilvania a venit cu câteva date foarte importante despre ce s-a întâmplat în 2020. Știm deja că a fost un an cu totul diferit. Datele băncii oferă și o privire optimistă.
Banca Transilvania susține că rata de economisire a crescut semnificativ în 2020. A fost o medie de 17% în ianuarie – septembrie. Ce înseamnă asta? Ei bine, vorbim de un nivel maxim istoric. Pentru 2021, banca estimează o coborâre spre 15%.
„Pe termen scurt ne aşteptăm la consolidarea ratei de economisire la nivelul populaţiei la valori ridicate, pe fondul persistenţei pandemiei, aspect parţial contrabalansat de startul campaniei de vaccinare şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice. Cu toate acestea, pentru anul 2021 prognozăm scăderea ratei de economisire la nivelul populaţiei, evoluţie determinată de perspectivele de controlare a pandemiei (cu impact pozitiv pentru indicatorii de încredere) şi de continuare a unui mix relaxat de politici economice.”
Andrei Rădulescu, director Aaaliză Macroeconomică, Banca Transilvania
Situația din România raportată la SUA și Europa, conform Banca Transilvania
În România, rata de economisire la nivelul populaţiei a înregistrat un nivel mediu de 16,9% în perioada ianuarie – septembrie. E astfel o creștere de 2,3% față de 2019.
În acelaşi timp, în zona euro, media a fost la 19,5% (nivel record) , în majorare cu 6,7%, conform ZF.
Evoluţia înregistrată în 2020 la nivel local a fost convergentă cu cele înregistrate la nivel mondial şi european. Cumva evident, a fost influenţată de unda de panică determinată de incidenţa pandemiei şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice (după declanşarea crizei sanitare). De asemenea, în SUA rata de economisire înregistrat un nivel mediu de 17.1% (maxim istoric) , în majorare cu 9.6 puncte procentuale raportat la media din anul 2019.
„În scenariul Banca Transilvania, rata medie anuală de economisire la nivelul populaţiei s-ar putea diminua spre niveluri de 15% în România, 13,8% în Zona Euro şi 9,3% în SUA în 2021.”
Andrei Rădulescu