05 ian. 2021 | 18:41

ANAF promite, din nou, modernizare: ce se întâmplă din iulie și ce e sistemul SAF-T

ACTUALITATE
ANAF promite, din nou, modernizare: ce se întâmplă din iulie și ce e sistemul SAF-T

ANAF promite că-și va moderniza infrastructura în acest an și că va face viața mai ușoară firmelor și persoanelor fizice. Promite, în acest context, sistemul SAF-T.

ANAF e instituția care are nevoie de reformare mai mult decât oricând, în condițiile în care, sub o formă sau alta, toate persoanele fizice și juridice au nevoie să interacționeze într-un mod decent cu serviciile oferite. Fiscul promite acum că din iulie 2021 lucrurile se vor schimba în bine.

Anunță că va implementa SAF-T – un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între companii/organizaţii şi autorităţile fiscale sau auditorii externi ce permite ca oamenii Fiscului să nu mai vină la firme pentru a solicita informaţii.  Poate fi un prim pas spre debirocratizare dar, mai mult de atât, poate elimina diversele forme de abuzuri, erori sau situații neplăcute care apar din vina ambelor părți.

ANAF se modernizează. Ce e SAF-T

SAF-T e un sistem informatic – pe scurt Standard Audit File for Tax, care ar urma să elimine controalele fizice. ANAF promite că va fi gata în iulie 2021. În următoarea perioadă vor avea loc consultări între specialişti.

E vorba de un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între companii/organizaţii şi autorităţile fiscale sau auditorii externi ce permite ca oamenii Fiscului să nu mai vină la firme pentru a solicita informaţii.

„În perioada ianuarie-februarie, vor avea loc consultări între Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate şi CECCAR, pentru asigurarea unei înţelegeri comune a modului de implementare a sistemului. De asemenea, consultările vor viza şi analiza elementelor critice ale sistemului: capabilităţile SAF-T, impactul schimbărilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc“, au anunţat reprezentanţii ANAF.

Termenul de raportare a fişierului SAF-T de către companii va fi definit având la bază analizele efectuate în cadrul consultărilor, experienţa altor administraţii fiscale europene, dar şi posibilităţile reale de ajustare a sistemelor informatice de către companii, mai spun cei de la ANAF. ANAF promite că sistemul SAF-T „va contribui la asigurarea echităţii în derularea activităţilor economice, precum şi la îmbunătăţirea conformării voluntare prin reducerea efortului ambelor părţi în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane şi materiale“.

În lunile ce vin, contribuabilii vor fi informaţi cu privire la implementarea SAF-T, „în scopul pregătirii acestora pentru conformarea cu cerinţele de export ale fişierului standard de control fiscal“, mai precizează ANAF.